Magasin > Inkvisition (Nummer 1, 2024)

Nummer

I det här numret

Inkvisition

Inkvisition

Innehåll

Ner i källaren

Vi har nog alla varit på resa och hamnat i samspråk med någon lokalbefolkning som velat introducera oss för en artist som är omåttligt populär, ja som fångar landets ”själ” och vars alster nynnas från norr till söder.

Grammatiska mardrömmar

Svenskarnas kunskaper i engelska blir allt bättre, mycket tack vare konsumtionen av engelskspråkiga filmer och tv-serier och annat som finns tillgängligt på nätet. Behöver man kunna något mer språk?

Kulturen klappar ihop

sverige hade under 1900-talet kultur i världsklass. Ett par av världens främsta filmregissörer, Dramaten som lockade Eugene O'Neill med sin stora tradition, Operan som fick världspremiären på György Ligetis enda opera och Moderna museet som under halvtannat decennium drog till sig de allra främsta i den mest avantgardistiska samtidskonsten.

Vem vill inte se sig i en jaktspegel?

Härförleden tillbringade jag en söndagseftermiddag på en auktionsvisning. I den stora, kalla byggnaden ute på landsbygden trängdes föremålen och vittnade om liv och historia. Varje sak delade ett människoöde. Jag lät mig svepas med av alla intryck tingen förmedlade och vandrade runt i andra människors världar i timmar.

Smuts under naglarna

Som vanligt ska jag gå ner tre kilo i år, skämtade jag på Facebook på nyårsdagen. Som någon skämtade tillbaka, är det väl snart inte mycket kvar av mig efter alla dessa år av tre kilos viktminskning.

En Dronning går på pension

Det var tänkt att bli en helt vanlig nyårsafton. Danskarna stod redo med champagnen framför tv:n för att lyssna på Hendes Majestæt Dronningens nytårstale.

Sanningssägaren

Den brittiska duon Alastair Campbells och Rory Stewarts podd The Rest is Politics är en glädje att ta del av. Två verbala och intellektuellt nyfikna män med lång politisk erfarenhet under olika regeringar, Campbell i Labour och Stewart i De konservativa, diskuterar och förklarar nationell och internationell politik.

Rädslan för folkviljan

I år är det femtio år sedan Sverige fick en ny grundlag. I andra länder firas sådant som en del av nationens födelse, återfödelse eller befrielse. Det svenska firandet av Regeringsformen lär bli mer återhållet. Vår grundlag har ungefär samma status som stadgan i en hyggligt välfungerande bostadsrättsförening. Med kungen som hedersordförande.

Nästa: Tema