Magasin > Kameleonten vid makten (Nummer 8, 2023)

Nummer

I det här numret

Kameleonten vid makten

Kameleonten vid makten

Innehåll

Allt tillkommer Gud

Frågan om de tillåtna formerna av religion i allmänhet och islam i synnerhet har på senare tid blivit brännande het. Inte sällan är de interna konflikterna de mest infekterade. Två nyutkomna böcker, prisade av Carl Rudbeck, bidrar med nya, vägande insikter.

Samlade verk

Jorge Luis Borges slog en gång fast följande: ”När författare dör blir de till böcker.” Tesen är väl knappast ofelbar men i fallet William Shakespeare, författarnas författare, äger den förvisso sin riktighet. Och en alldeles egen riktighet. Om Shakespeares privata åsikter och erfarenheter vet vi så gott som ingenting.

Allt vi inte vet

Idessa tider av fake news och alternativa fakta gäller det för vetenskapens försvarare att inte bli så upptagna av att förfäkta vad vetenskapen vet så att de glömmer något ännu mer centralt – nämligen vad vetenskapen inte vet.

Mer anglofobi förr än nu

Sedan oktober 2022 styrs Italien av en regering med Giorgia Meloni som premiärminister. Hon är ledare för partiet Fratelli d’Italia och har en bakgrund i två partier med fascistiska rötter: det neofascistiska Movimento Socia­le (MSI) och det postfascistiska Alleanza Nationale (AN). Intresset för den italienska fascismen och dess arvtagare har därmed fått ny näring.

Främlingen

I år är det 50 år sedan konstnären Pablo Picasso dog. Han föddes i Spanien 1881 men levde i princip hela sitt liv i Frankrike. Idag stoltserar Frankrike med tre museer som bär hans namn, men det tog lång tid innan man gav honom något som helst erkännande. Konsten var en sak, men han var också suspekt som utlänning.

När folk röstar fel

Sedan det sent på kvällen den 23 juni 2016 stod klart att de brittiska väljarna hade röstat för att lämna Europeiska unionen, har det gjorts åtskilliga försök att bortförklara valresultatet. Det har talats om hur väljarna manipulerades genom sociala medier, om imperienostalgi och rasism.

Distansförhållanden

Den klassiska sociologin, i Emile­ Durkheims och Max Webers tappning, hade ett starkt intresse för religionen som socialt verkande kraft i samhället. Religionen hade en central plats i deras mest kända verk. Durkheim studerade hur religiösa ritualer och trosföreställningar bidrog till att integrera grupper av olika storlek. I sitt berömda verk Självmordet (1897) påstod han exempelvis att katoliker var mind­re benägna att begå självmord än protestanter, eftersom katolikerna var mer integrerade i en gemensam symbolvärld än protestanterna. Katolikernas starka gruppintegration kom att tjäna som ett skydd mot självmordet.

Från Ryssland med kärlek

När Sydafrikas president Cyril Ramaphosa i augusti i år gjorde sig redo att ta emot sina kolleger inom samarbetsorganet Brics ställdes han inför ett genant dilemma. Om han skulle följa regelboken vore han tvungen att genast, i flygplatsens ankomsthall, låta gripa och fängsla den mest högprofilerade mötesdeltagaren, nämligen Rysslands president Vladimir Putin, som var efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen i Haag på grund av kriget i Ukraina.