Innehåll
Det heliga krigets lockelse
Varför lämnar många ungdomar familj och trygghet i väst för att ansluta till IS och kampen för ett kalifat? Vilken roll spelar religionen? Två franska forskare ger två olika förklaringar. Eli Göndör presenterar och jämför.
Den hemliga historien
Under vårens presidentvalskampanj i Frankrike var nationens historia ett ständigt återkommande tema. Emmanuel Macron möttes med både vrede och applåder efter att under ett besök i Algeriet ha sagt att Frankrikes koloniala historia var ett ”brott mot mänskligheten”.
Vägen ur limbo
Den sista meningen – efter 236 sidor – säger egentligen det som för närvarande kan sägas om hur ett framtida, bättre fungerande, internationellt system för asyl, skydd och fristad åt flyktingar bör vara utformat: ”Vi lämnar över det till dig” (We hand it over to you).
Självutnämnt geni
En dikt om ett snöbollskrig, ”The Battle”, som bondpojken John Ashbery skrev vid åtta års ålder väckte så stor förtjusning att den kom att läsas upp inte bara i hans skolklass utan även i den litterära klubb i Rochester som hans mormor var medlem i, och rentav hemma hos deckarförfattaren Mary Roberts Rinehart i hennes lägenhet i New York.
På östfronten mycket nytt
Från 600-talet är islam den politiska och religiösa maktfaktor som håller samman Mindre Asiens splittrade värld och kontrollerar den lönsamma transithandeln mellan Asien och Europa.
Raffinemang med ledset ansikte
Ingenstans skriver Stuart Jeffries detta, men nog känns hans Grand Hotel Abyss litegrann som ett drygt 400-sidigt bokslut över ett både rikt och spännande kapitel i den politiska filosofins historia, nämligen Frankfurtskolan.
Omvänd bevisbörda
Genom flera årtionden har Susan Jacoby skrivit om agnostiker, fritänkare och gudlösa av alla de slag. Många litterära storheter har passerat revy i hennes författarskap, liksom talrika religiösa tänkare och tvivlande filosofer.
Farväl Europa
Sedan den eurokris som utbröt kring år 2010 har klyftorna inom den europeiska unionen blivit allt mer synliga. Samtidigt har krisen paradoxalt nog lett till en fördjupad integration på det finansiella området, liksom inom miljö- och säkerhetspolitiken. Likväl råder det sedan ett par år tillbaka en stämning av att EU-projektet i sin nuvarande form inte är hållbart.
Metallklumpens gåta
Det måsta ha blåst hårt på Egeiska havet den dagen cirka år 60 före vår tideräkning. Det romerska lastfartyget befann sig utanför klippön Aigila mellan Kreta och Peloponnesoshalvön.
Storleken har betydelse
Det mest intressanta i Howard Frenchs senaste bok står att finna på de sista två tre sidorna.