Innehåll
… medan Chile hanterar ett nytt 68
Ricardo Lagos var Chiles president 2000-2006, men hans finest hour inträffade redan i slutet av 1980-talet. Då vände han sig direkt till general Pinochet i direktsänd tv och anklagade denne för löftesbrott och övergrepp mot de mänskliga rättigheterna: ett modigt drag som spelade stor roll för den vinnande nej-sidan i 1988 års folkomröstning.
Brev för nattduksbordet
Madame de Sévigné skrev på 1600-talet ett antal brev som nu hör till den franska litteraturens klassiker. Hon blandade högt och lågt på ett sätt som fortfarande är underhållande.
Mumintrollets väg till mognad
Tove Jansson skulle i år ha fyllt 100. Hennes böcker om Muminvärlden blev med åren mer psykologiskt komplicerade.
Karlfeldt får nytt liv
I år är det 150 år sedan Erik Axel Karlfeldt föddes. Stina Otterberg har därför gett ut en bok om skalden.
Chatterton bortom myten
Den kult som finns kring poeten Thomas Chatterton beror på att han skall ha begått självmord. Det gjorde han emellertid inte.
Fångad av sin spegelbild
Ett återkommande tema i Lars Noréns författarskap är narcissismen.
Champagne eller ricinolja
Naturvetenskapliga studier motiveras ofta med dess samhällsnytta. Det är olyckligt.
”Forskning” utan ansvar
Politiker som vill ha en drevfri ministerpost bör satsa på högskolefrågor.
Tyska röster om kriget
Hundraårsminnet av första världskrigets utbrott har släppt fram en flod av böcker om den katastrof som blev ett skov i moderniteten, avslutade det långa artonhundratalet och inledde det korta men desto våldsammare tjugonde århundradet.
Resa bland ruiner
När Islamiska staten, tidigare Isis, intog staden Mosul i Irak, målade jihadisterna ett arabiskt "n" på dörrarna till kristna hem, vilket står för nasaréer, ett arabiskt ord som används litet nedsättande om kristna eftersom Jesus kom från Nasaret.