Magasin > Konservatismer (Nummer 3, 2019)

Nummer

I det här numret

Konservatismer

Konservatismer

Innehåll

Mellan djur och övermänniska

Vår makt över den omgivande miljön ökar drastiskt, samtidigt som teknologin nu når in i våra egna kroppar. Men därmed uppstår en mängd svåra frågor om vad människan är och bör vara. Göran Frankel studerar en ny humanism som befinner sig i trans.

Hög vantrivselfaktor

Sigmund Freuds inflytande på såväl samtid som eftervärld går väl knappast att överskatta. Och det är inte bara divanen på Berggasse 19 i Wien, begrepp som oidipuskomplex och överjag, eller psykoanalytikerns drömtydningar som blivit ikoniska.

Varken svart eller vit

Om en bok ligger rätt i tiden just nu, så är det Whiteshift. För vilka problem och frågor står högre på den politiska agendan än populism och immigration?

Mitt öl, mitt land

Det är obligatoriskt att dricka i tropikerna, skrev den polske journalisten och författaren Ryszard Kapuściński. Man dricker gärna dagtid men framförallt på kvällen.

Överlevaren

Med Lars Løkke Rasmussen som dansk regeringschef löper landets politiska kommentatorer ingen större risk att få slut på arbetsuppgifter.

Hur du skapar värde

Ni minns kanske Pokémon Go. Spelet lanserades som mobiltelefonapp 2016. Virtuella Pokémon-figurer i glada färger fanns utplacerade i din lokala miljö och du var tvungen att fysiskt ta dig dit för att ”fånga dem” och därmed få poäng.

På egna ben

I ett vitt hus på en kulle i stadsdelen Anacostia i den amerikanska huvudstaden bodde Frederick Douglass (1818–1895) de sista decennierna av sitt liv.

Omsluten av en diktatur

Förmodligen, och intill full visshet i fredstid, har någon annan radiostation aldrig haft 90-procentigt förtroende hos lyssnarna, som RIAS i Berlin hade 1946. Därtill var även namnet suspekt, Rundfunk im amerikanischen Sektor. Och egentligen var det inte heller fredstid.

I väntan på barbarerna

Jag har nog aldrig sett så många vuxna människor gråta på en gång som onsdagen den 9 november 2016. Det var förstås dagen efter att republikanen Donald Trump hade valts till USA:s president.

Då som nu för alltid

Alla författare hoppas naturligtvis att de har tur med tajmningen. Eller att de tack vare sina unika känselspröt skrivit rätt bok vid rätt tidpunkt. För Deborah Lipstadt är det mer komplicerat.

Samma sak men bättre

Den välkända litteraturjuridiska maximen av T S Eliot står att läsa i en essä om 1600-talsdramatikern Philip Massinger: ”Omogna poeter imiterar; mogna poeter stjäl.”