Magasin > Krig i vår tid (Nummer 6, 2015)

Nummer

I det här numret

Krig i vår tid

Krig i vår tid

Innehåll

De fattigas kapitalism?

Mauricio Rojas beskriver i Axess nr 5/15 den ekonomiska utvecklingen i Peru under de senaste 25 åren som en framgångssaga med två hjältar som kandiderade i presidentvalet 1990. Mario Vargas Llosa förespråkade ekonomisk liberalism. Alberto Fujimori genomförde den med hårdhänta metoder 1992-2002.

Det blir ändå bättre

I Axess nr 4/15 lyftes det fram i en artikel hur man från politiskt håll velat skapa möjligheter för högpresterande studenter att välja läraryrket. I artikeln betonades det dock att denna positiva strävan samtidigt inneburit att just lärarutbildningen detaljstuderats och att det ofta tagits upp hur dålig lärarutbildningen är och vilken låg status läraryrket har, något som inte kommer att öka söktrycket till lärarutbildningen.

Tjugofem år senare

Efter återföreningen är välståndet i Tysklands östra delar snart ikapp det övriga landets. Men på vissa håll sitter arvet från kommunismen djupt rotat.

Sverige är ett Medelhavsland

Regeringen har ändrat uppfattning om att erkänna Västsahara. Förbindelserna med Marocko väger allt tyngre.

Kampen mot barbariet

Det går en våg av antisemitism över Frankrike. Men i kampen mot extremism och rasism är landet en förebild.

I korthet

Det vitryska presidentvalet i oktober blir inte någon rysare. Alexander Lukasjenka, som varit president sedan 1994, kommer att vinna - precis som för fem år sedan.

Slukhål hypnotiserar

Hitta på ett nytt ord och världen, eller i alla fall folks föreställningsvärld, kommer att forma sig efter det. Inom psykiatrin händer det hela tiden.

Klockan klämtar för någon annan

Grundstämningen i Sverige är pacifistisk, posthistorisk, som om vi levde i ett permanent undantag. Här behövs knappt militärallianser, vapenindustri eller något vidare försvar, eftersom vi är vänner med alla och inte vill provocera fram dålig stämning.

Vad lärare får lära

Undervisningen i lärarutbildningen vid Linköpings universitet präglas av ideologisk propaganda. Betyg sätts godtyckligt och kritiska studenter är rättslösa.

Nästa: Krönika