Innehåll
Förkolnade ord förbryllar
En unik, antik papyrustext lämnar forskarna ingen ro. Att någon satte eld på den gör inte saken lättare. Johan Tralau fördjupar sig i en mängd olika tolkningsalternativ.
Huawei – Kinas mäktigaste företag
Telekomföretaget Huawei har växt sig stort tack vare västvärldens naivitet, och har sannolikt en viktig roll att spela i den framtida världsordningen.
Världens tystaste platser
I dagens buller och larm har tystnad blivit ett privilegium. Lonely Planets nya reseguide visar oss var de bästa platserna för andrum finns – i alla fall än så länge.
Fusket kring Alzheimer
Forskare jagar inte endast ett botemedel på Alzheimers sjukdom, de jagar även den ära som kommer med stora upptäckter. Just därför sker utbrett fusk i forskningen – med patienternas liv som insats.
Hur nazistiskt var Österrike?
Österrike dras med ett rykte av att ha varit nazistvurmande och än idag associeras landet med främlingsfientlighet. I sin nya bok gör författaren Jean Sévilla upp med denna bild av Österrike – som inte riktigt verkar stämma.
Hoten mot demokratin
Att som politiker rådfråga experter i sakfrågor kan tyckas rimligt – men problem uppstår när politiker inte längre kan ställas till svars för sin politik. I förlängningen hotar detta hela det demokratiska systemet.
Kleptokraterna roffar åt sig som aldrig förr
Diktatorer och autokrater har alltid funnits – de som hänsynslöst roffar åt sig och röjer undan allt och alla som står i deras väg. Problemet är att de nu lärt sig att samarbeta.
Multiversum – En teoretisk katastrof?
Idén om parallella universum har gått från spekulation till att vara en central del av modern fysik. Men är multiversumteorin trots allt en teoretisk återvändsgränd?
Dissidenter nu och då
I Sovjetunionen var opposition ett livsfarligt spel, men trots detta valde vissa att trotsa regimen. De betalade ett högt pris – men till slut föll muren. I dag har Putin återigen tystat oppositionen.