Innehåll
Röd gryning
När Labour första gången fick tillfälle att bilda regering i Storbritannien var osäkerheten stor på många håll. Skulle man verkligen erkänna Sovjetunionen? Och hur skulle man egentligen klä sig till en audiens hos kungen? Joel Stade blickar tillbaka över gamla och nygamla Labour.
En försoffad generation
För knappt tio år sedan utbildade jag mig inom psykoterapi vid ett fint amerikanskt universitet. Under delkursen i familjeterapi försiggick handledningen bakom en så kallad envägsspegel, på samma sätt som ett polisförhör på tv.
Öst är öst
För den som efter EU-valet tittade på en karta som visar hur man röstade i olika delar av Tyskland framträdde en tydlig bild.
Samlandets konst
Borde fler köpa konst? I boken How to Collect Art ger ekonomen och konstentusiasten Magnus Resch det tydliga svaret: Ja! Konst har potential att berika alla. Men man måste hålla ordning på förväntningarna.
Wallraff i rosa peruk
Nu i juli vann vänsteralliansen Nouveau Front Populaire det franska parlamentsvalet. En historisk skrällseger i ett historiskt skrällval, utlyst samma dag som Emmanuel Macrons partikoalition gjorde ett historiskt dåligt EU-val. Ja superlativen blir många när man pratar om den senaste tidens franska politik.
Maos trogna hund
Att skriva en biografi över Zhou Enlai är en balansakt. Det ställer, om inte uttryckligen så underförstått, frågan om det går att vara en god, eller åtminstone någorlunda respektabel, människa och samtidigt tjäna en ond och grym envåldshärskare.
Kompost-modernismen?
Vad är vi för ena, egentligen, vi ”moderna” människor? Vi som bebor moderniteten. Och som på samma gång som vi blivit så nitiska med hygienen har gjort vår värld smutsigare – och giftigare – än den någonsin varit.
Tycka ateist trist
Min yngsta dotters morfar var brahmin, sekulär hindu och utrikesredaktör. Ibland bad han till ”de gudar som kanske, eller kanske inte, existerar”. Vi andra log, men anade nog inte att denna skepticism hade tusenåriga rötter.