Magasin > Moderater i motvind (Nummer 3, 2017)

Nummer

I det här numret

Moderater i motvind

Moderater i motvind

Innehåll

Hård utövning av mjuk makt

Auktoritära regimer världen över är sinsemellan olika på många sätt, men de förenas i sin aversion mot yttrandefrihet och externa synpunkter. Astrid Hedin studerar hur de samordnar sina insatser för att värja sig mot demokratisering.

Operation övertalning

Häromdagen, när jag förnyade mitt medlemskap i det amerikanska psykiaterförbundet, blev jag ännu en gång ålagd att avstå från att medverka till tortyr. Jag har förstås inga invändningar mot denna restriktion, men den ter sig en smula överflödig. Som psykiater saknar jag såväl intresse som kompetens för dylika extraknäck. Inom vårdsektorn tror jag dessutom att en hantverksskicklig tandläkare eller ortoped skulle vara bättre lämpad.

Öar i strömmen

En het eftermiddag förra året sökte jag mig till skuggan under ett akacieträd på det sömniga Parque Colón i Santo Domingo. Torget var förvillande likt många andra runt om i Latinamerika – skoputsare och glassförsäljare rörde sig mellan bänkarna, ett bröllopspar gled ut från katedralen och några skolbarn lekte nedanför statyn över erövraren. Just här i den dominikanska huvudstaden var den karibiska kontrasten dock särskilt märkbar: det som en gång var centralt har numera förpassats till periferin.

Europas sjukling

Att ägna sig åt politiskt navelskådande, som Alain Duhamel gör i Les Pathologies politiques francaises (Fransk politisk patologi), är ett typiskt utslag av den intellektualism han själv ser som en, om än lindrig, sjukdom hos sina landsmän – han må ha tänkt på det själv eller ej.

Tusen år tillsammans

Det Heliga romerska riket av tysk nation utgjorde under hela medeltiden Europas politiska kraftcentrum. Det skapades genom Karl den stores omfattande erövringskrig och inbegrep stora delar av dagens Väst- och Centraleuropa. Grundläggandet skedde då påven Leo III krönte Karl den store till kejsare i Peterskyrkan i Rom på juldagen år 800.

Normlöshet som fattigdomsfälla

Man kan säga mycket om 2016, men alla borde vara överens om att det var ett år som förändrade den politiska debatten. Kanske till och med öppnade upp den?

Tumult i träsket

Jag knappar in namnet Donald J Trump på en nätbokhandelssajt. 119 träffar. Ett dussintal med honom själv som författare, då alltid med en spökskrivares namn under hans eget.

Slå nollan till världspolisen

Intervjuprogrammet Toppmötet med Fredrik Reinfeldt som programledare gjorde lite oväntat den tidigare danske statsministern och Natos förre generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen till julhelgens store favorit bland många svenska tittare.

Mogen att möta Marine?

Det blev inte alls som det var tänkt. Duellen mellan Nationella frontens Marine le Pen och favoriten, den gaullistiske veteranen och Bordeauxborgmästaren Alain Juppé blev aldrig verklighet. Det republikanska primärvalet resulterade i att både Juppé och den tidigare presidenten Nicholas Sarkozy slogs ut och ersattes av François Fillon, även han en av partiets veteraner och senast premiärminister under Sarkozys presidenttid.

Fel Ivan

På det amerikanska Holocaustmuseet i Washington pågår sedan en tid tillbaka utställningen Some Were Neighbours. Undertiteln, Collaboration & Complicity in the Holocaust, preciserar temat för utställningen, eller ger snarare svar på den underliggande frågan: Vad gjorde Förintelsen möjlig?

Anlagen vi ärvde

Det är generna – arvsanlagen vi fått av våra föräldrar – som ger oss vår lekamen, våra brister och våra talanger. Så går det till såväl hos vår egen art som hos möss, måsar och myggor. Generna är ärftlighetens fundamentala enheter, de överförs från generation till generation och ger varje individ dess speciella särdrag. Ibland förändras de genom mutationer, vilket leder till individer med nya styrkor eller – oftare – nya svagheter. Men livet går vidare som det har gjort i miljarder år, och det är en i sanning komplicerad och händelserik historia, som biologen och läkaren Siddharta Mukherjee utförligt beskriver i sin nya bok.