Innehåll
Allt gott kommer inte från ovan
Lojalitet mot uppdraget och stark känsla för professionens värden är ett utmärkt alternativ till ledarkult och teknokrati.
Ett djävulskt problem
Varken regimen eller oppositionen kan idag leda Syrien. Det enda som kan rädda landet från ett permanent sönderfall är USA:s och Rysslands diplomati.
Framtiden inte vad den varit
Vurmen för det autentiska är egentligen en misstro mot visionen om en framtida, bättre värld. Men historien har inte tagit slut.
Varken behå eller slöja
"Bena blir fulla med spring", sjunger lilla Ida. Pippi Långstrump sjunger att hon har "prickigt sommarskinn". I Astrid Lindgren-idyllen är barnkroppen bara sin egen, och finns till för att leka och springa med, och möjligen besjunga i en sommarsång.
Utmaningen för Mellanöstern
I Syrien och Irak drabbar sunni- och shiamuslimer samman. Konflikten radikaliserar båda lägren som får stöd av ärkefienderna: shiamuslimska Iran och sunniwahhabitiska Saudiarabien. I Egypten antänds återigen motsättningen mellan muslimer och kristna. Därmed är försöket till en arabisk gemenskap sammanhållet av en arabisksocialistisk idé slagen i bitar.
Ekonomins humanistiska kärna
Det goda i livet är inte i pengarna på banken. Däremot kan det vara påhittigheten och arbetsinsatsen som såg till att pengarna kom dit. Ansträngningen är sin egen belöning. Det var budskapet för dagen när professor Edmund Phelps, som fick Ekonomipriset 2006, höll tal utifrån sin nya bok hos Institutet för näringslivsforskning (IFN) en förmiddag i oktober.
Vad eurokrisen lär
Konjunkturen är på väg uppåt och det värsta är över för Europa den här gången. Men krisen borde få oss att ifrågasätta en svensk anslutning till euron.