Magasin > Arts and Crafts (Nummer 9, 2024)

Nummer

I det här numret

Arts and Crafts

Arts and Crafts

Innehåll

En präst som predikar i Gustaf Vasa kyrka.

Från Luther till Greta

Vi tänker gärna på Sverige som världens mest sekulära land – men är vi egentligen världens mest protestantiska land? I sin nya bok gör statsvetaren Katarina Barrling en insiktsfull genomgång av hur protestantisk kristendom behåller sitt grepp om svenskars tänkanden och göranden.

Tonar ner farorna med AI

Det allra svåraste för AI är kanske det enklaste för en människa – och vice versa. I "Kan AI tänka?" resonerar Peter Gärdenfors kring skillnaderna mellan mänsklig och artificiell intelligens.

Ett grönt folkhem

I sin nya bok "Den rätta knycken" tar litteratursociologen Johan Svedjedal med oss till Saltkråkan – en plats dit modernismens brus inte når.

Anakronistiskt om Rydberg

Rydbergs öde och karriär har inte behandlats i en biografi på hela 124 år. Peter Luthersson recenserar Anders Burmans "Den sista idealisten. Viktor Rydberg och hans tid".

Konsten att dö

Hur ska man förhålla sig till livets slut? I sin bok "En personlig död. En läkares tankar om döden efter ett långt yrkesliv" sätter Björn Fagerberg döden i sitt historiska och sociala sammanhang.

Utsidan av en konsumbutik.

Konsum ville uppfostra

Kooperativa Förbundet var bara till hälften ett ekonomiskt projekt – andra hälften var folkuppfostran. Blanche Sande recenserar Sara Kristofferssons bok om Konsums uppgång och fall.

När Sverige var som rödast

Den nya antologin "Individ och kollektivism" skildrar perioden när det svenska folkhemmet började ersättas av globalisering och mångkulturalism – och läsningen ger recensenten Svante Nordin mersmak.

Kåsören som blev essäist

Med sin journalistiska prosa verkar Olle Hammarlund ha varit på väg att bli folkkär, kanske lite för folkkär för sin egen smak. Tommy Olofsson recenserar Thomas Eks nya bok om Hammarlunds författarskap.

Stringent om Söderbergs strid

Författaren redogör för en rad försök att knäppa upp diktarens innersta, men rocken har förblivit knäppt. Gunilla Kindstrand har läst David Anderssons nya bok om Hjalmar Söderberg.

Huggarnas hantverk

"Hällristningarnas värld" tar läsaren med sig ut i det fria för att studera huggarnas hantverk. Gunnar Wetterberg recenserar en bok som lockar till utflykt.

På minerad mark

Att skriva en bok om dna är att ge sig ut på minerad mark. Fredrik Sixtensson har läst en bok av en orädd författare.

Läsningens mångfald

"Människan och läsandet" bildar en mosaik med olika infallsvinklar på temat läsning, skriver Jakob Sjövall.

Sansat om Sveriges väg till Nato

Skickligt berättat, vederhäftigt och medryckande. Kim Salomon har läst Maggie Strömberg och Torbjörn Nilssons bok om Sveriges inträde i Nato.

En myts livskraft

En gedigen studie om en myts livskraft, elegant framställd på ett språk lika välklingande som näktergalens sång, skriver Martina Björk om "Filomelas förvandlingar".

Hellre tyst och trygg

Förbjudna, utrensade och brända böcker – Henrik Dalgard har läst en bok som placerar dagens yttrandefrihetsdebatter i ett bredare historiskt sammanhang.

En skattkista med lästips

En inspirerande bok som lockar till både läsning och resor – Torbjörn Elensky har läst Henrik Nilssons "Hålet i stängslet. Resor med den latinamerikanska litteraturen".

Sörlins svindlade känsla för snö

"Snö" är full av insikter, tankeväckande exempel och svindlande associationer. Katarina Barrling recenserar Sverker Sörlins nya bok.

Särbehandling som princip

Perspektivrik och saklig – Lars Åberg har läst Jenny Strindlövs "Romani kris. Parallella rättegångar i Sverige".

Oinformerat samtycke

Hur ska läkare och patienter kommunicera med varandra på ett rimligt och ömsesidigt givande sätt? Hur mycket ska siffror vara inblandade? Läkaren Vincent Amble-Naess tar hjälp av nationalekonomin.

Ett ständigt pågående försök

Till syvende och sist verkar måleri ha varit det enda som Francis Bacon verkligen brydde sig om. Jenny Danielsson undrar om konstnären själv skulle ha gillat boken hon nu recenserar.

När vi två blir ett

Går verkligheten att reducera till det rent fysiska, eller finns det något annat? Torbjörn Elensky har läst en lovande bok om medvetandets natur och fri vilja.

Västvärlden är barnslig

Västvärlden blivit både barnsligare och mer tillbakablickande. Lars Åberg har läst Keith Haywards nya bok om det infantiliserade samhället.

Människor som sitter utspridda på gräset och på bänkar i en solig Kensington Park

Uterummets estetik

Harriet Bakers "Rural hours" är en tjusigt skriven bok om tre engelska författarinnors upptåg på landsbygden – men verkets syfte är luddigt.

Ljud och minne

Musiken har en speciell förmåga att bära vittnesmål om det förflutna. Simone Westblom recenserar Jeremy Eichlers "Time’s Echo".

En glad skit

Boris Johnson är en riktig gåpåare och har mer än en gång varit kreativ med sanningen – men han är inte helt utan självdistans. PJ Anders Linder läser Boris Johnsons memoarer med intresse.

Vårdandets välsignelser

Våra barn och åldringar sätts på dagis och hem medan deras anhöriga ska yrkesarbeta. "The Care Dilemma" diskuterar västvärldens inställning till vård och omsorg.

Den perfekta personligheten

"Personality. A User’s Guide" är en utmärkt bok för de intellektuellt nyfikna med trassliga äktenskap. Erik W Larsson recenserar.

Nästa: Kommentar