Magasin > Statskonst i en ny tid (Nummer 6, 2023)

Nummer

I det här numret

Statskonst i en ny tid

Statskonst i en ny tid

Innehåll

När vi står intill framtidens gräns

År 1890 ägde den första amatörfotografikonferensen rum i Berlin.

Det är bara mitt fel

Jag var en dålig människa långt innan de smarta mobiltelefonerna kom. Jag har faktiskt alltid varit lat och okoncentrerad. Den här texten skriver jag som en påminnelse till mig själv.

Tyska morgonmöten

I hörnet av Rudi-Dutschke-Strasse och Axel Springer-Strasse tornar Springer-skyskrapan upp sig över Berlin. Dess fasad i guldfärgad sten och glas är ett välbekant landmärke.

Dumskallarnas sammansvärjning

En av mina favoritkrönikörer, Financial Times­ Janan Ganesh, frågar varför George Orwell fortfarande har ett sådant inflytande.

Självscanningens ögonblick

Tillfället sägs göra tjuven. Om något bara ligger där, värdet är tillräckligt stort och upptäcktsrisken liten, så kan klådan bli för stor. I alla fall om man ska tro svenska opinionsjournalister.

I god oordning

Ta bara politiken. Inte många byter regering lika ofta som Italien – en genomsnittlig regering är en dryg ettåring. Likväl rör hon sig, Italien.

Mästerverken uteblev

De bästa läsupplevelserna är de där böckerna som driver in som flaskpost under natten, som bara hamnar i våra händer och som vi inte sökt oss till för att vi har ”nytta” av dem, socialt eller yrkesmässigt, men som bjuder på insikter och upplevelser vi aldrig bett om eller räknat med.

Håll ångan uppe

På senare tid har vi haft skenande inflation och höga energipriser. Det finns många knep att ta till för att sänka kostnaderna. Men ett verktyg som verkligen inte har nått sin fulla potential i Sverige är tryckkokaren.

Nästa: Essä