Magasin > Sverige 2040? (Nummer 5, 2024)

Nummer

I det här numret

Sverige 2040?

Sverige 2040?

Innehåll

Public services moraliska haveri

I många år gjorde jag direktsända ”Tankar för dagen” i Sveriges Radios P1. Jag började med uppdraget redan på den tiden då det fick heta andakt. Det var tider det.

Inga ursäkter

Tidsandan, det var ju vi. Så har jag tänkt gång på gång det senaste året, när jag hört hur socialdemokrater försökt trassla sig ur sina tidigare ståndpunkter om migration, för att få börja om med en ny, fräsch trovärdighet.

Vykort från Longyearbyen

Jag tillbringade nyligen tre dagar och inga nätter på Svalbard. Solen går inte längre ned så pass nära polcirkeln, utan man kunde lämna middagsrestaurangen iförd solglas­ögon trots att klockan passerat tio på kvällen.

I stundens hetta

Min gode vän Bob var en parodisk representant för amerikansk liberalism. Han var delägare i en stor advokatbyrå i Washington och bodde naturligtvis i fashionbla Georgetown.

I botten av glaset

I en intervju i Financial Times hävdade Ericssonchefen Börje Ekholm härförleden att Europa håller på att bli ett museum.

Orden som förminskar ondska

Den banaliserade ondskan – en sådan svart vändning på Hannah Arendts Den banala ondskan kommer lätt för en när man tar del av det offentliga samtalet om den grasserande brottsligheten.

De applåderar sig själva

Dramaserien smärtpunkten i SVT tar metaberättandet till nya nivåer. Skådespelare gestaltar fångar som ”spelar” sig själva. Eller snarare spelar ”sig själva”. För tjugofem år sen skrev Lars Norén pjäsen 7:3 åt tre fångar på Tidaholmsanstalten. Jag förmodar att alla läsare vet hur det slutade.

Nästa: Essä