Innehåll
Trött aristokrat återupptäckt i Tyskland
Eduard von Keyserlings romaner från tidigt 1900-tal gick, i sina skildringar av samtidens konflikter, emot den dåvarande strömmen av ideologiskt färgade berättelser. Nu återutges han i Tyskland med stort och nyväckt intresse.
En kritikens Napoleon
William Hazlitt framstår idag som en av tidernas främsta litteraturkritiker. Men han var starkt kontroversiell under sin livstid och dog utblottad.
Med trumpeter i bokhyllan
Inom kultureliten flödar föraktet för medelklassen, vilken beskrivs som förljugen, materialistisk och statusinriktad. Inte sällan dövar samma kulturskribenter sin livsleda med tom materialism, statusjakt och trendfixering.
Rädslan för det teatrala
Reaktionerna på utställningen Figurationer på Edsviks konsthall vittnar om en snäv syn på skönhet som bottnar i den moderna tron att sanning är skönhet.
Hurra för språkhistorien!
Språket har blivit alltmer emotionellt. Ord som "hurra" och "fy" har blivit mer frekventa - för att inte tala om de många skrivtecknen för känslor i chatt- och sms-kulturerna.
Kontakterna slår konsten
Nätverkande är grunden för en konstvärld som mer än något annat är intresserad av sig själv, konstaterar Lars Vilks som har besökt Venedigbiennalen.
Thereses topplista
Den fjärde delen av Therese Bohmans lista över världens bästa målningar avverkar två placeringar på en gång: grå målningar av Mark Rothko och Caspar David Friedrich.
Med Nietzsche mot avgrunden
Jag har alltid haft en stark känsla av att jag kommer att dö inom ett eller två år. Kanske är det en försvarsmekanism som media internaliserat i mig, livsstilsmagasin älskar ju att hetsa sina läsare till att fånga dagen och leva som om varje dag vore den sista.