Innehåll
Hyllning till den outtömlige Bergman
Bokförlaget Norstedts har slagit på stort i samband med årets Ingmar Bergman-jubileum – det är trots allt 100 år sedan han föddes. Det handlar om sex digra volymer, mest bestående av tidigare icke bokutgivna skrifter av Bergman.
Renässans för Gyllensten?
Lars Gyllensten (1921–2006) var redan under sin livstid en uppburen författare.
Det fina med färdigmaten
Billig smörgåsskinka, falukorv och pulvermos är bra mat för den som vill vara en värdig och på många sätt överlägsen arvtagare till gamla tiders husmor som försökte ta allt tillvara.
Det allseende samhället
Etikern Susanne Wigorts Yngvesson skriver i förordet till sin nya bok att den egentligen aldrig kommer att bli färdig, utan att den är en kommentar i ett flöde av nya kunskaper och erfarenheter.
Från aristokratvälde till arvkungadöme
Sveriges väg till reformationen och Vasaättens maktövertagande under 1500-talet handlar i mångt och mycket om statens framväxt. Det är en historia om hur den senmedeltida aristokratins (Stures) makt bröts när arvkonungadömet (Vasa) konsoliderades under 1500-talet.
Lenngrens dolda liv
Vad innebär det att skriva en biografi över en människa? Finns det vissa frågor man alltid måste ställa eller betingar biografins objekt infallsvinklarna och ämnena?
Kulturrevolutionen i backspegeln
Det har gått ett halvsekel sedan kulturrevolutionen svepte fram över Kina. Trots namnet var den ingen revolution i ordets vanliga bemärkelse. Ungdomarna som skanderade slagord var ingen olaglig opposition som störtade ett gammalt etablissemang.
Den svenska jakten på Saddams vapen
Det hör inte till vanligheterna att man vill ha mindre information i en fackbok. Jag kan faktiskt inte påminna mig något annat tillfälle då jag helhjärtat uppskattat det jag läser, och samtidigt velat ta fram rödpennan och stryka ner lite här och var, men låt mig återkomma till det.
Hjärtat klappar för Harvey
Att hjärtat är en pump som driver blodet runt i kroppen är självklart för varje modern västerlänning. Betydligt färre är medvetna om att dessa kunskaper bara har knappt 400 år på nacken.
Med finanskraschen som följeslagare
I Oscar Wildes pjäs The importance of being Earnest uppmanar Miss Prism sin adept att sätta sig in i nationalekonomins grunder men hoppa över kapitlet om rupiens fall – det är lite för sensationellt för unga sinnen. Den som har en mindre viktoriansk syn på tillvaron kommer däremot att ha stor glädje av Lars Magnussons Finanskrascher. Från kapitalismens födelse till Lehman Brothers (Natur & Kultur, 2018).
Med öga för Ryssland
Sovjetunionen var en för Sverige central angelägenhet under kalla kriget och vid Försvarets tolkskola i Uppsala utbildades från slutet av 1950-talet varje år värnpliktiga soldater till förhörsledare med kompetens i det ryska språket.
På arkeologisk antikrunda
När arkeologer skriver populärvetenskapliga böcker brukar det handla om någon äldre historisk period som vikingatiden eller också om större utgrävningar på en bestämd plats.
Filmens grå eminens
Jag rör mig i kretsar vars intresse för Harry Schein knappast är representativt. I flera år var jag filmreporter och kritiker – nu skriver jag ledare på samma sidor som länge fick regelbunden sälta av Schein.
En kostsam kärlek till konsterna
En stor förlust i Stockholms stadsbild är rivningen av kung Gustav III:s operahus år 1892. Operan var den gustavianska tidens främsta monumentalbyggnad och bildade i samspel med Gustaf Adolfs torg och Norrbro en ståtlig inramning till Kungliga Slottet.
Expedition Antarktis
Anna Schytt, geolog och mångårig vetenskapsjournalist, har skrivit en annorlunda variant av den populära genren ”pappabiografi” titulerad Med känsla för is (Fri Tanke Förlag, 2018). Där skönlitterära författare ofta repar upp familjens trassliga väv av kärlek, hat och medberoende skriver Schytt istället en faktabok om sin far Valter Schytt (1919–1985), den unge geografen som for på Antarktisexpedition ombord på en sälfångare och blev en viktig röst i 1900-talets tidiga klimatforskning.
Dekadensens och diktatorernas München
När jag som ung språkstudent vid mitten av 80-talet var ny i München ingick som ett slags introduktion till staden ett (flera) besök på några av de mest berömd ölhallarna, en stadsvandring med den imposanta loggian Feldherrnhalle vid Odeonsplatz som slutmål, och en obligatorisk studieutflykt till den närliggande lilla staden Dachau och dess beryktade koncentrationsläger.
Vardagen som undantagstillstånd
Sovjetunionen finns inte längre på kartan men fortsätter att färga det kollektiva medvetandet i dagens Ryssland. Lars Åke Augustsson slår följe med tysken Karl Schlögel på en arkeologisk utgrävning.
Våld är enda lösningen
Den 7 april 2017 stal Rakhmat Akilov en lastbil för att köra över och döda så många människor som möjligt på Drottninggatan i Stockholm. Hans redogörelse under rättegången för hur han planerade och genomförde sitt dåd visar att han uppfattade sin handling inte bara som nödvändig men också som moraliskt berättigad.
Det hemlösa subjektet
Det finns alla skäl att vara skeptisk till vad mina sinnen rapporterar om världen; om världen har jag ingen direkt och omedelbar kunskap. Den enda del av verkligheten som jag inte kan betvivla därför att jag har direkt tillgång till den är mina upplevelser av omvärlden.
Så gör djur
Jag har ett rikt inre liv. Jag kan ha ont, jag kan drömma, jag kan luras, jag kan skämmas. Jag är övertygad om att samma sak gäller för alla människor. Men vad gäller om djuren? Kan en häst skämmas? Kan en kråka luras? Kan en fisk ha ont? Kan en bläckfisk drömma?
Frihet är det bästa ting
Två av det engelska 1900-talets mest ikoniska gestalter, Winston Churchill och Eric Blair (mer känd under sitt författarnamn George Orwell) har ägnats en studie som behandlar såväl deras personligheter som deras livsverk. Författare till boken är den amerikanske journalisten Thomas E Ricks, som vid två tillfällen har vunnit Pulitzerpriset för sin politiska journalistik.
Västerlandets undergång
Anne Applebaum sade det kanske inte först, men hon sade det bäst: Var vi, undrade hon i en uppmärksammad krönika i The Washington Post, på väg mot ”the end of the West as we know it?” För visst har västvärlden gått igenom många kriser tidigare, men aldrig att det har varit riktigt så illa som under 2016, menade Applebaum. Kanske befann vi oss bara ett par val från en kollaps.
Trollfar på krigsstigen
Timothy Snyder har låtit tala mycket om sig de senaste tre åren. Han är professor i historia vid Yale och talar fem eller sex språk, av vilka de flesta är slaviska. Det är också Östeuropa som är hans huvudsakliga forskningsområde.
Klanen Kennedys krönikör
Klanen Kennedy blev hans öde. På en fest hos en kolumnist i Georgetown strax efter andra världskriget stötte han ihop med John F Kennedy och gav en första rapport hem till sina föräldrar: ”Kennedy verkade uppriktig och inte ointelligent, men lite grann åt det konservativa hållet.” Själv var han ett ungt stjärnskott, nyss utnämnd till docent i historia.
Verkligt deprimerande
Under en kortare vistelse på Harvard för ett par år sedan hade jag äran att samarbeta med den legendariske psykiatriprofessorn X – ett excentriskt universalgeni känt för sin oerhörda, akademiska produktivitet.
Vi mot världen
The anger is real; it is powerful. And to simply wish it away, to condemn it without understanding its roots, only serves to widen the chasm of misunderstanding that exists between the races.
Driv och instinkt
Hösten 2013 övertalar Jann Wenner, ägare till och grundare av Rolling Stone Magazine, den initialt mycket tveksamme frilansjournalisten Joe Hagan, känd för långa och grundligt researchade politiker- och kändisporträtt, att skriva Wenners biografi. De båda enas om att inte landa i det sedvanliga inom biografisvängen, den auktoriserade biografin, utan i en så kallad oberoende biografi.