Innehåll
Mellan förmåga och förståelse
Peter Gärdenfors tänkvärda essä (Axess nr 5/22) om omdömets betydelse sätter fingret på en punkt som sannolikt kommer att bli allt ömmare över tid: vår förväntan att system som tycks ha stor förmåga att göra olika saker också har en grundläggande förståelse för vad det är de egentligen gör.
Förskingrat kulturarv
De senaste decennierna har svenska kyrkogårdars kulturarv förstörts och förskingrats. Men med fler kulturgravar och nya domar som stärker skyddet av kyrkogårdarna är en vändning på väg, skriver Nils Johan Tjärnlund.
I nationens tjänst
Hundraårsfirande BBC har varit en självklar del av det brittiska samhällsprojektet. Frågan är vad man har att bidra med i framtiden, skriver Olle Lidbom.
Sätt fart på synapserna
Allt fler böcker om vetenskap hamnar på bästsäljarlistorna. Läsarna vill få en osäker och komplicerad värld förklarad för sig, skriver Charlotta E Lindell.
Svårt men inte omöjligt
Presidentvalet i Brasilien är hätskt och polariserande. Men det finns återhållande och demokratiska motkrafter, skriver Anders Fredriksson.
In i den mörka vrån
Författare tvingas till tystnad och krav på anpassning. Yttrandefriheten hotas av illiberala och intoleranta krafter.
Nu eller alltid
Kortsiktigt tänkande är en av demokratins svagheter. Klarar vi att anlägga de nödvändiga långsiktiga perspektiven?
Var finns elöverskotten?
De planerade megaprojekten för nya industrier i norra Norrland är extremt elkrävande. De samhällsekonomiska kostnaderna blir enorma.