Innehåll
Politiken kan inte frälsa oss
Precis som andra av 1900-talets tänkare försökte Karl Löwith förstå seklets katastrofer. Löwith, som tvingats fly från Hitlers Tyskland, menade att roten till det onda var tron på mål och mening i historien.
Den politiske Ingmar Bergman
Skattemyndigheternas hårdhänta agerande fick Ingmar Bergman att lämna Sverige. Denna händelse hade avgörande betydelse för valet 1976, men bagatelliseras i de senaste böckerna om Bergman och Olof Palme.
Hungern är en dålig pedagog
I år är det 100 år sedan Vilhelm Ekelund publicerade sin bok Tyska utsikter. Det är intressant att jämföra den med Stig Dagermans berömda efterkrigsstudie Tysk höst.
Språket är så galet vackert
Regissören Maria Åberg gör succé med sina Shakespeareuppsättningar i England. Rigida shakespeareianer kan dock ha svårt för hennes originella uppsättningar.
Översätta Eddan i mellanmjölkens land
Den poetiska Eddan är tämligen glömd i Sverige. Ändå bjuder det isländska verket på visdom och storartad poesi. Det skriver Lars Lönnroth, som nu gör en nyöversättning och bloggar om Eddan.
Även britter känner skadeglädje
"Das Wort Schadenfreude gibt es nur im Deutschen", hör man ibland tyskar hävda. Ett påstående som på svenska alltså lyder att ordet skadeglädje, det finns minsann bara på tyska.
En eftermiddag hos Boccaccio
Huset där Giovanni Boccaccio levde sina sista år (1363-75) ligger vid huvudgatan i toskanska Certaldo. Likt alla andra hus i staden är det byggt i rödbrunt tegel med några smala fönstervalv, en liten loggia under taket och ett högt torn. Huset har återuppbyggts efter ett bombanfall under andra världskriget.