Magasin > Vanliga människor (Nummer 8, 2024)

Nummer

I det här numret

Vanliga människor

Vanliga människor

Innehåll

Till slut kom attacken

Salman Rushdies bok Kniv är en angelägen upplysningsskrift för konstnärlig frihet, skriver Catarina Starfelt.

Uppsluppen dystopi

Torbjörn Elensky är på glatt och ivrigt berättarhumör i sin nya roman, skriver Martin Lagerholm. Trots det dystra temat.

Hotet mot den vackra ön

Folkrepubliken Kina har aldrig haft makten över Taiwan, men president Xi hotar med invasion. Vad krävs för att försvara den första och enda kinesiska demokratin?

Fina barbarer

Albert Speer (1905–1981) var målmedveten som arkitekt och konstruktör.

Pli på maskinerna

Vill man bli riktigt provocerad ska man läsa Nick Bostroms Deep Utopia. Life and Meaning in a Solved World.

Kriser och pansar

Att en försvarsallians lyckas överleva i 75 år är rejält imponerande. En sådan bedrift är värd att fira, och firade gjorde som bekant Nato riktigt ordentligt under sommarens toppmöte i ett kokhett Washington DC.

Svindlande affärer

Den stora lögnen – the Big Lie – har varit mycket lönsam för Donald Trump.

Tillsammans

På en främmande planet där tids­resor blivit möjliga möts två rymdvarelser över en kopp kaffe. Bägge har varit på jorden, men den ena har bara gjort ett kort besök för ungefär tio miljoner år sedan, medan den andra har gjort flera nedslag fram till nutid.

Förändringens vindar

Varför ska man intressera sig för det stora revolutionsåret 1848? Christopher Clark ställer frågan i inledningen till sin mäktiga Revolutionary Spring.

Djupa själar

Kan man idag läsa rysk litteratur utan att tänka på kriget? Frågan ställdes häromåret indirekt av Oksana Zabuzjko i artikeln ”No guilty people in the world? Reading Russian literature after the Bucha massacre” (TLS 22/4 2022).