Magasin > Vår tids stora kulturfråga (Nummer 9, 2015)

Nummer

I det här numret

Vår tids stora kulturfråga

Vår tids stora kulturfråga

Innehåll

Gubben i graven bredvid

I sin diktning göt Esaias Tegnér ofta liv i historiska gestalter, som Karl XII. Men sig själv beskrev han ofta som död eller döende, till exempel i sin magnifika dikt "Den döde".

Ett hotat konstnärshotell

Konstnärshotellet i Grez, där August Strindberg och Carl Larsson en gång bodde, återskapades på 1980-talet. Verksamheten har de senaste åren varit hotad. Men den unika miljön måste bevaras.

Den laglösa Medea

I januari är det premiär i Stockholm för en nyskriven opera om Medea. Nuförtiden tolkar man henne ofta som ett offer, men den antika uppfattningen var en helt annan.

Det förtalade 90-talet

Under senare tid har vi sett en renässans för författare som verkade före modernismens genombrott. Förhoppningsvis kan också intresset för de svenska nittiotalisterna komma tillbaka.

Kåkfararens Paris

Albertine Sarrazins kultroman Astragal från 1965 har nu kommit i ny svensk översättning.

Lastbara utsvävningar

I såväl Stockholm som Paris pågår utställningar med symbolistisk konst.

Slätstrukna sedlar?

År 1979 intervjuades Olof Lagercrantz i tidskriften FiB/Kulturfront. Lagercrantz, som hade varit chefredaktör för Dagens Nyheter men nu var pensionerad, gick till angrepp mot några kulturpersonligheter som han ansåg vara överskattade: Dag Hammarskjöld, Ingmar Bergman, Evert Taube och Astrid Lindgren.

Nästa: Recension