Magasin > Vår tids stora kulturfråga (Nummer 9, 2015)

Nummer

I det här numret

Vår tids stora kulturfråga

Vår tids stora kulturfråga

Innehåll

Om vägen till en sund själ i en sund kropp

Den friske har tusen önskningar, den sjuke blott en. Det är bättre att vara rik och frisk än fattig och sjuk. Sådana talesätt visar hur det friska tillståndet betraktas som mer eftersträvansvärt än sjukdomen.

Krigare från fredens land

Professorssonen Per-Olof Ödman växte upp på Östermalm, misslyckades med sina studier och tog värvning i amerikanska krigsmakten, sårades i Vietnam 1968 och engagerade sig sedan i veteranrörelsen i USA mot kriget.

Allt annat än mammas gosse

En artikel om Göran Häggs D'Annunzio. Dekadent diktare, krigare och diktator blir med nödvändighet en artikel om två författare: dels den erotomane esteten och äventyraren Gabriele D'Annunzio, dels hans flitige biograf.

Lawrence – svårfångad bortom Arabien

Hur skulle Lawrence av Arabien besegra Islamiska staten?

Sveriges historia, dess kyrkors

När predikstolen visade sig vara försvunnen från Birgittakyrkan i Kalmar, och församlingen dessutom hade placerat en kollektomat i lokalerna, reagerade Länsstyrelsen.

Från gotik till skyskrapefanatism

Fredric Bedoire, emeriterad professor i arkitekturhistoria vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, har genom åren skrivit en rad synnerligen värdefulla böcker, exempelvis Stockholms byggnader.

Den levande döden

Alla kulturer har gemensamt att man låter begrava sina ledare med pompa och ståt. Det ritualiserade avskedet är av såväl kulturell som politisk vikt, då det innebär slutet för en era och början på en ny sådan.

Sårade divor – om kvinnors egenmakt och vanmakt

I Sverige lobotomerades över 4 500 personer, från 1940-talet och framåt. Redan från början stod det klart att dödligheten efter operationen var hög. Enstaka år så hög som 17 procent.

En makalös uppgång – ett makalöst fall

I november 1653 fick den åldrade rikskanslern Axel Oxenstierna skäl att fatta pennan. Ärendet var känsligt, så känsligt att han inte vågade överlåta kopierandet av de egna breven åt någon annan utan gjorde det själv.

På spaning efter det land som flytt

Resor i ett främmande land, lyder undertiteln. Resor i en främmande man, hade passat lika bra. "Sverige" heter boken.

En lärjunge i Linnés skugga

Han är kanske inte något riksbekant namn, Clas Bjerkander (1735-1795). Han levde ett "bortskymt liv", som Kerstin Ekman skriver i inledningen till sin levnadsteckning över honom, Då var allt levande och lustigt, liksom Herrarna i skogen (2007) och Se blomman (2011) en berättelse om svensk naturvetenskapshistoria.

Emigranternas utmaning är evig

För ett par år sedan befann jag mig hos en syssling i New York, vars farfar emigrerat från Europa med sin familj på 1920-talet. Inneboende hos min syssling var en kvinna, vars mormor under samma period emigrerat från norra Småland.

En äreräddning av den förlorade sonen

Vart jag än rest har jag nästan alltid fått frågan om hur jag ser på familjen Wallenbergs makt.

Uppfriskande försvar av kapitalismen

Björn Wahlroos bok De 10 sämsta ekonomiska teorierna. Från Keynes till Piketty har en lockande om än något missvisande titel.

Ett ideologiskt farväl till folkhemmet

För något halvår sedan kom jag i samspråk med en byggföretagare. Han hade en firma med en handfull anställda. "Många av medarbetarna i de företag jag konkurrerar med bor i baracker", berättade denne för mig.

Fakiren består

För etthundrafemtio år sedan föddes en som kan kallas den svenska humorns motsvarighet till tidigt avlidna rockstjärnor: Axel Wallengren, säkert mer känd under pseudonymen Falstaff, fakir.

Bakom varje maskin står en människa

Alldeles i början av sin utmärkta bok Äkta robotar härleder Linda Johansson ordet "robot" till Karel ?C apeks märkliga pjäs Rossums Universella Robotar, en märkligt insiktsfull analys av robotikens grundläggande motivation och konsekvenser.

Färggrann skildring av modernisten och människan Isaac Grünewald

Under en av sina första vistelser i Paris 1911 skriver den unge Isaac Grünewald i ett brev till sina mecenater Axel Hirsch och Nils Geber: "Jag besvär Er att ej släppa mig nu. Jag måste och jag skall fram. Jag är öfvertygad om min begåfvning och vet att jag skall lyckas [.] Jag är bara 21 år. Ge mig blott 3 år ännu."

Reinfeldt på reinfeldtska

Det strängt hierarkiska Moderaterna är inte en plats för uppror. Det finns dock en typ av uppror som tolereras: det som lyckas.

En storspelare i de gustavianska salongerna

Vilka har varit de drivande aktörerna i den historiska utvecklingen? Har enskilda personer ett stort inflytande eller är det mer sannolikt att varje enskild person utgör en liten kugge i ett större skeende? Och vilka är arenorna där aktörerna verkar?

Finstämt om den bortglömde Grainger

Det stora anspråket har länge likställts med skapandet av tids- eller rumsligt omfattande konst. Kanske är detta mest framträdande inom konstmusiken.

Nato en förutsättning för ”Fredens hav”?

Denna lilla men välskrivna och mestadels väl argumenterade bok behandlar säkerheten i Östersjöområdet, ett tema som knappast kunde vara mer angeläget.

Mindre modigt om Bernadotte

"Det vimlar inte av roliga och välskrivna böcker om kungligheter." Det skriver Arne Norlin i sin bok Familjen Bernadotte. Makten, myterna, människorna. Den här boken är inte heller rolig. Eller välskriven.

Det fjärrstyrda kungariket Sverige

Den 28 juni 1709 led den svenska armén under Karl XII ett svårt nederlag i slaget vid Poltava mot den ryska armén under Peter den store. Med spillrorna av sin armé och delar av sitt fältkansli - den kungliga administrationen - lyckades Karl XII sätta sig i säkerhet vid Perevolotjna, alldeles vid floden Dnepr.

Borgerlig kultur, finns den?

Redan i baksidestexten nämns traumat: hur Fredrik Reinfeldt överräckte den där platt-tv:n till kronprinsessan Victoria. Hans fäbless för Camilla Läckberg och Da Buzz återkommer också gärna i samtalen om borgerlighetens kulturella lågkonjunktur.

Lundborg förblir en gåta

Maja Hagerman skrev 2006 Det rena landet, en genomgång av myten om det germanska rasen som myntades av den romerske historikern Tacitus i Germania om det mystiska folket i norr, germanerna.

Föremål för dyrkan

Roland Barthes gjorde sig ett namn, bland annat genom att dödförklara författaren. Själv avled han för 35 år sedan, men hans texter är höggradigt levande när vi nu firar hundraårsminnet av hans födelse. Lena Kåreland vet något om varför.

Brädets bärsärkar

Det finns två extremlägen i arkeologisk lockelse - en fascination över det riktigt stora och monumentala och en förtjusning över det lilla och intrikata.

Vem vet mest?

Säg ordet lärling och lärlingsutbildning, och genast dyker inlägg i allianspartiernas skol- och utbildningspolitik upp för vår inre blick. "Många praktiska yrken lär man sig bäst på en arbetsplats, som lärling, istället för i skolbänken", kan man till exempel läsa på Folkpartiets hemsida.

Sot utan bot

Michel Houellebecq är nog för de flesta mest förknippad med teman som sexturism, sekter, kloning, allmän värdenihilism och, nu på senare tid, islam. I Houellebecq Économiste hävdar dock ekonomen Bernard Maris att det genomgående temat i författarskapet är något annat, nämligen den moderna kapitalismen.

Ny saga om nytt Ungern

Ungern diskuteras flitigt numera. Kritiken mot Viktor Orbáns regering är massiv och berör allt från kulturpolitik till flyktingmottagande och pressfrihet.

Fångat av en stormvind

Det tsaristiska Rysslands undergång och tillkomsten av den nya revolutionära Sovjetstaten har varit ämnet för rader av magistralt lärda studier och fortsätter att vara det. Studierna är så många att man undrar om det kan finnas något att tillägga när man öppnar en ny bok i ämnet.

Politikens passningsläggare

Ett visst politiskt distrikt söder om Buffalo i delstaten New York domineras historiskt sett av demokraterna.

Han som också kan

Det gick inte riktigt som Jeb Bush hade tänkt sig när toppskiktet av de republikanska presidentkandidaterna möttes i ännu en debattomgång i Denver i slutet av oktober.

Humboldts många gåvor

Årslånga expeditioner, tjocka böcker, en enorm korrespondens med allt från preussiska kejsare och amerikanska presidenter till släkt och vänner . Hur hann han? Och vem var han?

Stabil låtsasdemokrati

Det ska sägas med en gång: Den amerikanske professorn Grigory Ioffe är kontroversiell. Hans välvilliga tolkning av Alexander Lukasjenkas styre i Vitryssland har mötts av massiv kritik, både från den vitryska oppositionen och från andra forskare på området.

Värre än vi trodde

Den nya Stalinbiografin av Oleg Chlevnjuk - Stalin. Zjizn odnogo vozjdja (Stalin, ett porträtt av en ledare) - känns som den definitiva. Det torde dröja innan det kommer något jämförbart verk.

Skilda världar

Kosmologin är idag inte vad den har varit. Kosmologi - för att vara mera precis "naturvetenskaplig kosmologi"; begreppet "kosmologi" används ju i en bredare betydelse inom till exempel humanvetenskaperna eller religionen - är läran om världsalltets uppbyggnad och utveckling.