Magasin > Växtvärk i den högre utbildningen (Nummer 2, 2015)

Nummer

I det här numret

Växtvärk i den högre utbildningen

Växtvärk i den högre utbildningen

Innehåll

Stad i förändring

De stora städerna genomgår en gentrifiering som innebär att de välbeställda gör det bekvämt för sig i ett renoverat centrum medan övriga förvisas till periferin. Samtidigt, visar Ruth Lötmarker med franska exempel, förändras relationen mellan stad och landsbygd.

USA:s överstepräst

Den som ville komma i kontakt med Billy Graham behövde inte veta adressen. Det räckte med att skriva namnet på ett kuvert, så såg det amerikanska postverket till att det levererades till hans högkvarter.

Stat i staten

När Berlinmuren föll var det många som undrade vart alla arbetslösa spioner skulle ta vägen. Det var när Francis Fukuyama i Hegels efterföljd talade om historiens slut och Bill Clinton i segeryran drog igång en expansiv utrikespolitik som med tiden skulle visa sig svår att fullfölja.

Paris eget blodbad

Det sägs att fyra historiska trauman har lagt grunden till det moderna Frankrike: revolutionen 1789, Pariskommunen 1871, etablerandet av Vichyregimen 1940 och studentupproret i maj 1968.

Far är rar

Den gode Bush - och den onde. Den diplomatiske gentlemannapresidenten och hans arrogante krigshetsare till äldste son. Ann-Sofie Dahl har recenserat A Portrait of my Father.

Råkultur

Tidigt på morgonen den 17 juni, 1972, greps fem inbrottstjuvar i det demokratiska partiets högkvarter i Watergatekomplexet i Washington. Männen, iklädda mörka kostymer och gummihandskar, stod just i begrepp att installera avlyssningsapparatur och stjäla dokument när polisen anlände.

Osäkra besked

All känd materia, på jorden och i stjärnorna, består av atomer och dess delar. Och allt som sker bland atomerna beskrivs av kvantmekaniken. Tillsammans utgör atomen och kvantmekaniken basen för dagens fysik och för stora delar av dagens naturvetenskap.

Krig och fred

Många berömda statsmän har besökt den amerikanska presidentens lantställe Camp David. Under andra världskriget träffades Franklin D Roosevelt och Winston Churchill där för att planera invasionen av Normandie.

Brun barndom

Den franske filosofen Pascal Bruckner torde vara välkänd för många av Axess läsare. Sedan slutet av 1970-talet har han skrivit böcker om problemen med så kallad fri kärlek, om klimatfanatiker och om västvärldens missriktade skuldkänslor inför kolonialismen.

Inga andra gudar

Historiskt sett har islam varit en mer överseende och tolerant religion än kristendomen. De många religiösa minoriteter som idag existerar i Mellanöstern är ett bevis för detta, enligt den före detta diplomaten Gerard Russell. Den upptrappade religiösa terrorismen föranleder en kritisk, forskande blick i backspegeln.

Det sociala arvet

Har du någonsin undrat varför vissa människor är fattiga medan andra är rika? Varför vissa individer, släkter och etniska grupper verkar leva i obotlig misär, medan andra individer, släkter och etniska grupper har det hur bra som helst? Vilka krafter är det egentligen som avgör våra öden?

Dag klockan tolv på natten

Den amerikanska författaren Stephen Greenblatt besökte Litauens huvudstad Vilnius i slutet av 1990-talet, på jakt efter sina judiska rötter. Där fanns inte mycket att se efter Förintelsen, men han fann något annat: en staty över Zemaite, en av Litauens största författare i början av 1900-talet, en kvinna som modigt trotsade tsartidens förbud att skriva på litauiska.