Innehåll
Krämarnationen tackar för sig
Britterna uppfattar sig själva, med rätt eller orätt, som annorlunda. Och efter sin folkomröstning anstränger de sig hårt för att lämna EU. Men varför? Vad är brexit egentligen symtom på? Jonas Elvander prövar olika förklaringsmodeller.
Scener ur ett lyckligt äktenskap
En bok skriven om en irländsk kvinnas äktenskap med en svensk man väckte stor uppmärksamhet i irländska tidningar hösten 2018 och senare, på vintern, även i brittiska.
Att tänka på engelska
Numera finns det gott om filosofihistorier som spaltar upp sitt ämne på de mest skilda vis. Den stora klassikern är Bertrand Russells briljanta, polemiska och ofta elaka History of Western Philosophy från 1945.
Ont i själen
Den moderna populärvetenskapens mest enformiga genre är nog böcker som kritiserar psykiatrin. Dispositionen är nästan alltid densamma. Författaren inleder med en tårdrypande historia om sina egna missöden med psykofarmaka och terapeuter.
Verklighetsgympa
För att börja från slutet, med listan över Harald Welzers nyckelsatser för en ny realism, Merksätze zum neuen Realismus: ” ’De feta åren är förbi’ kan förstås som ett glatt budskap”, ”Heterotopi är den nya utopin” eller ”Klockan är inte längre ’fem i tolv’ ”.
Jag vill tacka livet
Någon har sagt att kyrkan får de belackare hon förtjänar. Om det stämmer måste det vara ett tecken på vitalitet att det äntligen börjar dyka upp en del intressanta religionskritiker.
Vad kostar ett mästerverk?
I somras kunde man på SVT se dokumentären The Prize of Everything, som handlar om konstmarknadens märkliga värld.
I väntan på digital jämlikhet
Matthew Hindman är tillbaka. Om det inte låter spännande kan det behövas en liten förklaring.
Motsatsen till rädsla
Den italienske journalisten och författaren Roberto Saviano är alltid aktuell.