VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Sökresultat

Sök i
Sortera

Din sökning efter magnus ranstorp, resulterade i 214 träffar, visar sida 1 av 11

Balladernas drottning Magasin

2020-06-04 | Av Tommy Olofsson

Skräckväldets inledning Magasin

2020-06-04 | Av Magnus Ljunggren

Från hövdingadömen till svensk stat Magasin

2020-06-04 | Av Erik Petersson

Where is Life Science Heading in the Future? 2019 : Del 1: Artificial intelligence - an introduction TV

2020-04-14 | Del 1 av 5. What is artificial intelligence? How will artificial intelligence affect our society and industries? How can we live and work in harmony with intelligent machines? Telare: Magnus Boman - Professor of Intelligent Software Systems, KTH Royal Institute of Technology, Stefan Larsson - Associate Professor in Technology and Social Change, Lund University.

Företagsstöd för de anställdas skull Blogg

2020-04-07 | Magnus Henrekson ställer ( SvD 7/4 ) den utmärkta frågan varför de stora fackförbunden bryr sig mer om medlemmarnas a-kassa än om deras jobb: "Inget av de tre stora facken – LO, TCO eller Saco – har krävt det slags statliga insatser som bevarar företag och arbetsplatser under krisen och som förespråkas av en i stort sett enig ekonomkår. Kraven handlar nästan undantagslöst om bättre villkor för dem som blir arbetslösa snarare än st öd för att säkerställa att de har sina jobb kvar. Likaså betonas stödpaket till löntagarna för utbildningsinsatser för att lättare få jobb efter krisen. Sådana insatser är viktiga på lång sikt, men utan rätt åtgärder i dag finns inga nya jobb att utbilda sig till." Man kan undra om organisationerna har återfallit i någon sorts daterad marxistisk idé om att direktstöd till företag är en subvention av fel sida i klasskampen? Att det gynnar arbetsköpare i stället för arbetssäljare? Om så skulle vara fallet är det enastående kortsiktigt. Förvisso skulle ett statligt stöd betalas ut till företagen i stället för deras anställda. Men konsekvensen blir inte att företagare kan lägga pengarna på hög utan att de kan betala sina fasta kostnader någorlunda som vanligt. För dem innebär företagsstödet i ett osannolikt bästa fall att de går jämnt upp, för de anställda innebär det att deras jobb kan bli kvar vilket sett över tid är bra mycket värt både ekonomiskt och socialt. Allra helst om frånvaron av stöd leder till företagsdöd, massarbetslöshet och utdragen ekonomisk kris. Man kan mycket väl beskriva ett överlevnadsstöd till företag som mer gynnsamt för löntagare än företagare. Men facken tiger.   TILLÄGG kl 17:52 den 7 april: LO-ekonomen Torbjörn Hållö påpekar på Twitter att LO har "Möjlighet till heltidspermittering bör finnas under en kortare period" som en av punkterna i organisationens 35 punkts-program (pdf) . Gott så, men jag vet inte vad mån det ändrar helhetsbilden.

I malströmmen Magasin

2020-03-23 | Av Christian Abrahamsson

Gustav III - Sin egen arkitekt : Del 1 av 3: Kungliga ideal och konstnärliga ambitioner TV

2020-03-16 | Del 1 av 3. Talare: Magnus Olausson – Gustav III: politikern, konstnären och människan, Merit Laine – Ett misskänt fadersarv? Adolf Fredrik, Gustav III och arkitekturen, Sabrina Norlander Eliasson – Realpolitik i mask. Gustav III och de arkadiska herdarna i Rom.

Om Sverige : Del 1 av 5: Brottslighet och säkerhet TV

2020-02-24 | Del 1 av 5. Talare: Wilhelm Agrell – Sverige går sönder, Magnus Ranstorp – Sveriges inre och yttre försvar. Moderator: Lotta Gröning. Inspelat på Engelsbergs bruk den 6 februari 2020.

En svensk intifada Magasin

2020-02-24 | Av Annika Borg

Det växande hatet Magasin

2020-02-04 | Av Magnus Ranstorp

Hungerår Magasin

2020-02-04 | Av Ylva Herholz

Mannen som kidnappade Ryssland Magasin

2019-12-05 | Av Magnus Ljunggren

Snårig spökhistoria Magasin

2019-12-05 | Av Åsa Karlsson

När Bellman mötte sin fru Magasin

2019-12-05 | Av Johan Stenström

Balladen om den olycksalige direktör Rosén och urhatare Stiernblad Blogg

2019-12-03 | En dyr affär. Foto: jwinfred (Creative Commons)   Ibland fastnar man för vissa saker. Som det här: en svensk vd åker fast i tullen för en exklusiv klocka han köpt i en taxfreebutik på Genevés flygplats ( Expressen 2/12 ).

Höjer synar högskolan : Del 2 av 6: Ger skolan rätt grund att stå på? TV

2019-11-12 | Del 2 av 6. Studenternas förmåga att ta till sig undervisningen på universitet och högskola bygger på att de har lärt sig till tillräckligt i grundskola och gymnasium. Förmår skolan lägga en tillräcklig grund för kvalificerade studier? Är studenterna tillräckligt förberedda? Det diskuterar Henrik Höjer med Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och VD för Institutet för Näringslivsforskning.

Besök av djungelns jultomte Magasin

2019-10-30 | Av Magnus Linton

Veckans bok - 2019 : Vålnadernas historia TV

2019-10-08 | Del 4 av 22. I Vålnadernas historia berättar Magnus Västerbro om människans förhållande till spöken. Ända sedan antiken har åsikterna varit delade. Somliga har varit övertygade om att väsen från andra sidan kan besöka oss. Andra har tyckt att allt tal om spöken är humbug. Ännu har ingen lyckats bevisa att spökena finns, men många fortsätter att tro på dem. Magnus Västerbro intervjuas av PJ Anders Linder.

Kulturlivets tillrättaläggare Magasin

2019-10-01 | Av Johan Sundeen och Roger Blomgren

Med blanka vapen Magasin

2019-09-04 | Av Per Dahl

Nästa sida


Axess TV, den 11 juli 2020

07.00
Global Axess 2019: Historia och nutid - Del 7 av 13: Historiens återkomst i Ryssland
Tre frågor har återkommit i den ryska historieskrivningen: Vilka är vi? Vad borde göras? Vem är skyldig? Gudrun Persson, forskningsledare vid FOI, samtalar med Niklas Ekdahl om hur de tre frågorna har fått olika svar genom historien – och vilka konsekvenser det har fått för det ryska samhället och omvärlden.
07.30
Global Axess 2019: Historia och nutid - Del 8 av 13: Rysk desinformation då och nu
Spioner, valmanipulering, cyberspionage, desinformation… Det är några av grundstenarna i den ryska regimens verktygslåda i kampen mot Väst. Calder Walton från Harvard Kennedy School menar att metoderna må ha ändrats över tid men att Ryssland bedrivit den här typen av verksamhet sedan urminnes tider.
08.00
Hannibal bortom myten - Nya bevis om fältherrens framfart
Generalen Hannibal gjorde vad romarna trodde var omöjligt: han korsade alperna med en väldig armé. Men hur gick det till? I brist på bevis har frågan väntat på sitt svar – fram till nu. Experter med ny teknik visar hur Hannibal lyckades med det omöjliga.
08.50
En ny bok - I konservatismernas tid med Emil Uddhammar
Vad är konservatism och varför har den fått ett uppsving just nu? I antologin ”I konservatismernas tid” ger åtta skribenter olika perspektiv på frågan. En av dem är Emil Uddhammar, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitet. Han samtalar med programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke.
09.10
Det sköna Skottland - Del 3 av 3: Sutherland, Assynt och Trossachs Lochs
Del 3 av 3. För 1 200 miljoner år sedan träffades Sutherland i norra delen av Skottland av en meteorit. Stenarna i landskapet bär ännu vittnesmål om denna omvälvande händelse.
10.10
På resa med nomader - Del 1 av 3: Nepal
Del 1 av 3. Kate Humble tar sig till sydvästra Nepals bergstrakter för att söka upp de få kvarvarande nomaderna från rautefolket. De betraktas med fientlighet och misstänksamhet av det övriga nepalesiska samhället och får allt svårare att hålla fast vid sina traditioner. Att lära känna dem blir en stor utmaning för Kate.
14.00
Silvrets riken - Del 2 av 3
Del 2 av 3. Redan för över två hundra år sedan var Kina den ledande kulturella och ekonomiska stormakten. Omvärlden ville ha kinesiska produkter som te, silke och porslin. Men Kina ville bara ha silver.
15.00
Skådespelare om Shakespeare - säsong 2 - Del 4 av 6: David Harewood om Othello
Del 4 av 6. David Harewood från Homeland går på djupet med den komplicerade och motsägelsefulla pjäsen Othello. Harewood beskriver hur handel och diplomati gjorde städerna mer kosmopolitiska under det tidiga 1600-talet. Han undersöker också hur Shakespeares mästerliga språkbehandling gör Othello till en spännande thriller.
15.55
De svenska historiedagarna i Helsingfors - Del 1 av 10: En historisk exposé av vårt militära försvar och dess omvärld
Förre överbefälhavaren Sverker Göransson gav en tydlig bild av det bekymmersamma försvars – och säkerhetspolitiska läget när han inledningstalade vid De svenska historiedagarna 2018.
16.40
Professor Sandels nya dilemman - Del 5 av 5: Integritet
Del 5 av 5. Begreppen integritet och privatliv hör till de mest debatterade. Men när kränks privatlivet? Och vad betyder egentligen privatliv?
17.30
Ombytta roller - säsong 2 - Säsong 2 - Del 5 av 6
Del 5 av 6. Ryktet går att drottningens ordensutnämningslista som presenteras vid nyår kan vara av intresse för de boende på Grantleigh. Audrey utgår från att Richard står på listan och gör vad hon kan för att ställa sig in hos honom.
18.00
Belägringen av Mecka - Terror mot stora moskén år 1979
20 november 1979 stormade hundratals beväpnade män stora moskén i Mecka. Därmed inleddes en belägring under 15 dagar av islams heligaste plats till priset av hundratals, kanske tusentals döda. Belägringen av Mecka är till stora delar ett mysterium och påverkar fortfarande omvärlden.
19.00
Varde ljus - Jakten på fusionsenergi
I södra Frankrike ger sig vetenskapsmän på något som aldrig tidigare genomförts: att bygga en konstgjord sol. Om de lyckas ligger vägen öppen för ren, billig energi i överflöd för miljontals år framöver. Ett misslyckande innebär ett av de största vetenskapliga bakslagen någonsin.
20.00
Onedinlinjen - säsong 3 - Del 2 av 13 - säsong 3
Del 2 av 13. James får syn på en kanot i Amazonfloden. I den ligger en utmattad kvinna.
20.50
Chailly dirigerar Beethoven - Beethovens violinkonsert och Sjostakovitjs symfoni nr 12
Violonisten Nikolaj Znajder och Leipzig Gewandhausorkester spelar Beethovens violinkonstert op. 61 och Dmitrij Sjostakovitj symfoni nummer 12 under ledning av Riccardo Chailly.
21.40
Svenskarna och det heliga landet - Del 4: Lars Wollin
Seminarium från American Colony Hotel i Jerusalem 17-18 februari 2020. Lars Wollin talar om Svenskarna och deras heliga skrift.
22.00
Skådespelare om Shakespeare - Del 5 av 6: Joseph Fiennes om Romeo och Julia
Del 5 av 6. Skådespelaren Joseph Fiennes som bland annat medverkade i filmen Shakespeare in love, undersöker varför Romeo och Julia blev Shakespeares mest berömda pjäs. Han besöker en skola där eleverna för först gången kommer i kontakt med pjäsen och märker vilken trollkraft den har över unga människor.
23.00
Mannen som byggde Storbritannien - Del 2 av 2
Del 2 av 2. Den brittiske ingenjören Isambard Kingdom Brunel var ett geni men samtidigt komplicerad och hänsynslös. Inget fick hindra hans storslagna projekt: broar, fartyg och järnvägar som förändrade Storbritannien och världen.
23.50
Chambord - hemligheternas slott - Hemligheternas slott
Det franska 1500-talsslottet Chambord imponerar: en fasad på 156 meter, över 400 rum och 77 trappor. Dessutom ligger det i en park på 5000 hektar. Men hur gick det till när slottet byggdes? Och vilken roll spelade Leonardo da Vinci för dess tillkomst? Alla ritningar och arkiv förstördes i en brand. Men genom ny teknik kan mysteriet Chambord slutligen lösas.
00.45
Veckans bok - Som om Gud fanns. Det sekulära samhällets religiösa rötter
Del 3 av 22. I världens mest sekulära land är gud ändå ständigt närvarande. Författaren Dan Korn berättar om det moderna samhällets religiösa rötter och vilka sekulära fenomen som subtilt bygger på en religiös grund. Dan Korn intervjuas av Adam Cwejman.

Axess magasin, nr 5/2020

Tema: Tankar i sjukdomens tid

Om och om igen

Onda sagor i onda tider

På rättsstatens grund

Uppvaknandets tid

Vår osäkra värld

Ledare

Vår nygamla kantstötta värld

Samhälle

Bakom galler

Intervju

Det stora livspusslet