Arkiv Axess
Del 6 av 10: Nätets troll och tomtar
Del 6 av 10. PJ Anders Linder intervjuar Michael Weiss om moderna propagandakrig, från 2015. Ryssland och Islamiska staten har tagit propagandakrigföringen till en ny nivå, med udden riktad mot Väst. Målet är att undergräva motståndaren och att skapa handlingsutrymme för egna politiska projekt.
I det här samtalet med Axess PJ Anders Linder förklarar den amerikanske journalisten Michael Weiss en annan gemensam nämnare: De viktigaste individerna inom IS har en bakgrund i Saddam Husseins armé, irakiska sunnimuslimer som marginaliserades efter USA:s invasion 2003. Vem tränade dem från början? Jo, Sovjet och KGB. Även om Putins Ryssland är en fiende till jihadismen, som i Syrien, så finns det ett gemensamt ursprung, liknande metoder och mål.
Del 10 av 10: Spioner ut i kylan
Del 10 av 10. Niklas Ekdal intervjuar Phil Bobbit om framtidens underrättelsetjänst, från 2016. Underrättelsetjänsten CIA spelar en nyckelroll för USA:s säkerhet, men amerikanerna har flera gånger begått fatala misstag, som inför den japanska attacken mot Pearl Harbor 1941, terrordåden den 11 september 2001, eller när man överdrev hotet från Saddam Husseins massförstörelsevapen.
02 maj, 2017
Del 9 av 10: Välkommen till antropocen
Del 9 av 10. Niklas Ekdal intervjuar J.R. McNeill om miljöns förfall och återhämtning, från 2015. Efter ett historiskt klimatavtal i Paris, med amerikaner som pådrivande, fick USA en president som förnekar växthuseffekten och har valt en oljedirektör till utrikesminister. I stället tar Kina ledarrollen, medan Kalifornien och Skandinavien ställer om till koldioxidneutralitet.
02 maj, 2017
Del 8 av 10: Antikens Donald Trump
Del 8 av 10. Niklas Ekdal intervjuar Daniela Cammack om politiken under antiken, från 2015.
Demokratins dilemma är att balansera makten mellan kollektivet och eliten. Efter 2016 har världen gått in i en ny fas, med risker för frihet, öppenhet, rättssäkerhet och den lagstyrda ordning som byggts sedan andra världskriget. Är det, som en del menar, folkets revansch på ett arrogant etablissemang? Eller är det bara en alternativ, nationalistisk elit som ljugit sig till initiativet?
02 maj, 2017
Del 7 av 10: EU:s kärna efter Brexit
Del 7 av 10. Mattias Hessérus intervjuar Christine Ockrent om axeln Paris-Berlin, från 2016. Storbritannien lämnar EU och axeln Paris-Berlin blir den sista stöttepelaren för Europasamarbetet. Med tanke på den bittra historien av konflikt mellan Tyskland och Frankrike är relationen idag mirakulöst fredlig.
02 maj, 2017
Del 5 av 10: Myten om USA:s förfall
Del 5 av 10. Niklas Ekdal intervjuar Josef Joffe om myten om det amerikanska förfallet, från 2016. En gång per decennium dyker det upp en domedagsprofet i amerikansk politik, som predikar om nationens förfall men lovar att göra ”America Great Again”. Donald Trump är inget nytt fenomen, om man ska tro Die Zeit-redaktören Josef Joffe. I sin lysande bok ”The Myth of America’s Decline” visar han hur mönstret ständigt återkommer.
02 maj, 2017
Del 4 av 10: Ett motvilligt imperium
Del 4 av 10. PJ Anders Linder intervjuar Andrew Preston om USA:s geopolitiska historia, från 2016. USA:s första hundra år av expansion var en turbulent historia. Den stora vattendelaren blev inbördeskriget, som bevarade USA som sammanhållen stat och gjorde upp med slavekonomin. Därmed blev USA världens största industrination, vilket på 1900-talet omsattes i militär dominans.
02 maj, 2017
Del 3 av 10: Tsar på defensiven
Del 3 av 10. Mattias Hessérus intervjuar Sean McMeekin om Putins defensiva geopolitik, från 2016. Rysslands agerande i Ukraina har beskrivits som geopolitikens återkomst. Vladimir Putins agerande verkar offensivt, men Kreml drivs snarast av defensiva motiv. Ekonomiskt är Ryssland ett tredje-världen-land med olja och kärnvapen. För Putin var Sovjetunionens fall 1991 tidernas värsta geopolitiska katastrof, och sedan kom förödmjukelserna slag i slag.
02 maj, 2017
Del 2 av 10: Det bortglömda kriget
Del 2 av 10. Niklas Ekdal intervjuar Elisabeth Kendall om jihad i Jemen och Syrien, från 2016. Medan världen haft ögonen på Syrien har ett nästan lika blodigt krig utkämpats i Jemen på Arabiska halvön. Iran och Saudiarabien krigar via ombud, shia mot sunni. Samtidigt är Jemen en front i kampen mot militant islamism, med amerikanska drönarattacker.
28 apr, 2017