De svenska historiedagarna i Visby
Del 7 av 10: Gotlands (militär)strategiska betydelse igår och idag
Med sitt centrala läge i Östersjön har Gotland alltid varit av intresse för länder som strävat efter inflytande och bedrivit aktivitet i området. I samband med Krimkriget användes Fårösund som bas för engelska och franska flottenheter, under världskrigen låg Gotland bokstavligt talat i skottlinjen, och under kalla kriget hade ön en viktig roll. Efter en lång period av avrustning är nu frågan om Gotlands roll i det svenska försvaret återigen mycket aktuell. Generalmajor Karlis Neretnieks föreläser över ämnet.
Inspelat på Wisby Strand Congress och Event i oktober 2018.
Del 10 av 10: Nato – Försvarsallians i förändring
Om NATO finns starka åsikter, för och emot, liksom missförstånd och seglivade myter. Så vad är egentligen NATO? Hur och varför uppstod detta transatlantiska försvarssamarbete, hur har alliansen utvecklats och hanterat de kriser som uppstått under dess nästan sjuttioåriga existens – och hur ser framtiden ut? Dessa frågor analyseras av Ann-Sofie Dahl, docent i internationell politik. Ann-Sofie Dahl är bosatt i Danmark och Nonresident Senior Fellow vid Atlantic Council i Washington, D.C.
19 nov, 2018
Del 9 av 10: Livet som migrant och krigsfånge i Karl XII:s Sverige
Under det stora nordiska kriget kom tusentals krigsfångar till Sverige. Trots att de kommit till Sverige mot sin vilja valde många fångar i slutändan att stanna i landet, hellre än att resa hem igen. Under föredraget följer vi krigsfången Hans Christopher Betker från födelsen i Saxen till fångenskapen i Uppsala. Föreläsare är
Olof Blomqvist, doktorand i historia vid Stockholms universitet.
19 nov, 2018
Del 8 av 10: Gutenberggalaxens nova
Erasmus av Rotterdam var inte bara en pionjär för Europatanken och pacifismen. Han var den första författare som skrev direkt för boktrycket, och kom att stå för en femtedel av tidens alla böcker. Trots att han efter 1500-talets trosstrider förtegs lever vi ännu med hans spår i litteratur och historia, pedagogik och mänsklig samlevnad. Föreläsare är Nina Burton, fil.dr och författare, ledamot av Vetenskapsakademien och Samfundet De Nio.
19 nov, 2018
Del 6 av 10: Visby 1361 – Invasionen
Det danska angreppet på Gotland år 1361 har inte glömts av gotlänningarna. Händelseutvecklingen före och efter den danska invasionen är en komplicerad serie av politiska intriger och allianser. Visbys många köpmän och öns bönder anade troligen inte vilket hot som väntade när ett fartyg från Stockholm anlände till Visby hamn i mitten av maj med ett brev från Sveriges kung Magnus Eriksson. Föreläsare är fil.lic. Gun Westholm, medeltidsarkeolog och tidigare förste antikvarie vid Gotlands museum.
19 nov, 2018
Del 5 av 10: Gotlands särdrag i historien
Historieskrivningens bild av Skandinaviens homogena idylliska bondesamhälle reviderades på bred front under 1900-talets sista decennier. Det reviderades även för Gotland. Så borde inte ha skett, anser historikern Tryggve Siltberg, Gotlandsfödd och landsarkivarie emeritus i Visby. Han anser att Gotland faktiskt var beskaffat enligt den traditionella bilden: bondedominerat, homogent och idylliskt – någorlunda!
19 nov, 2018
Del 4 av 10: Guldåldern – Svenska guldfynd från forntiden
Totalt finns det lite mer än 50 kg forntida guld som hittats i det som idag är Sverige. Många av föremålen ruvar på spännande berättelser om de som tillverkat dem, använt dem och inte minst hittat dem. Föreläsare är Kent Andersson, docent i arkeologi vid Uppsala universitet och verksam vid Statens historiska museer i Stockholm där han är chef för samlingsavdelningen.
19 nov, 2018
Del 3 av 10: De hundra kyrkornas ö
Ingen annanstans i Skandinavien finns det så många och så välbevarade medeltida byggnader som på Gotland, och det gäller inte minst kyrkorna. I föreläsningen presenteras en historisk översikt över kristnandet av Gotland och över kyrkobyggandet på ön, från de första stavkyrkorna till de stora gotiska ombyggnaderna på 1300-talet. Anders Andrén, professor i arkeologi vid Stockholms universitet, berättar bland annat om kyrkorummets förändringar från 1100-talet till reformationen.
19 nov, 2018
Del 2 av 10: Det persiska Akemeniderriket
För drygt tio år sen höll British Museum en utställning om akemeniderriket (550–330 f.Kr.) som bidrog till att popularisera nya rön om antikens Persien. Nutida forskning har gjort stora framsteg på området och frigjort sig från tidigare historieskrivnings bundenhet till grekiskt källmaterial. Man har för första gången kunnat presentera iranska perspektiv på historiska händelser. Ändå glöms Persien fortfarande bort i allmänna framställningar om antiken. Ashk Dahlén, docent i iranska språk, föreläser.
19 nov, 2018