Global Axess 2022: Liberty
Del 5 av 10 – NATO och den skandinaviska strategin
De nordiska länderna har alltid haft en speciell roll inom Nato, konstaterar professor Mary Elise Sarotte från Johns Hopkins School of Advanced International Studies, som nyligen utkommit med den prisbelönta boken Not One Inch: America, Russia, and the Making of Post-Cold War Stalemate. Iain Martin intervjuar.
Intervjuerna spelades in på Engelbergs bruk i juni 2022.
Del 10 av 10 – Försumlighet och överflöd
Merryn Somerset Webb, chefredaktör för tidskriften Moneyweek och krönikör i Financial Times, varnar för maktkoncentration och politisering i företagsvärlden. Direktörs- och aktieägarkapitalismen må ha sina problem, men den kapitalförvaltarkapitalism som vi har fått i stället har inte gjort saken bättre. Iain Martin intervjuar.
Intervju
03 okt, 2022
Del 9 av 10 – Frihet och nationalism
Margaret MacMillan är en av världens ledande historiker. Hon intresserar sig för den långsamma skilsmässan mellan nationalism och liberalism, framdriven av inskränkta och etniskt baserade nationella rörelser. Här kretsar diskussion kring hur nationer har kommit att identifiera sig själva och hur föreställningarna om självbestämmande har utvecklats sedan slutet av första världskriget. Iain Martin intervjuar Margaret MacMillan, professor emeritus i historia vid University of Toronto.
Politik
27 sep, 2022
Del 8 av 10 – Frihet att skriva
Vad händer med författarnas frihet att skriva som de vill? Är den i färd med att gröpas ur? Det fruktar Alexander McCall Smith, som skapat serien om ”Damernas detektivbyrå” och är upphovsman till mer än hundra böcker. Iain Martin intervjuar.
Samhälle
19 sep, 2022
Del 7 av 10 – Hur väst såg ut från andra sidan järnridån
Hur såg östtyskar på begreppet ”frihet”? Vad ansåg de som friheten i väst? Det analyseras här av den tysk-brittiska historikern och journalisten Katja Hoyer, som för närvarande gästforskar vid King's College, London, och Royal Historical Society. Iain Martin intervjuar Katja Hoyer.
Historia
14 sep, 2022
Del 6 av 10 – Vad händer om Kina vinner?
Kinas anspråk och ambitioner växer. Vad skulle landet vilja göra med världsordningen ifall man tog över USA:s roll som den ledande nationen i världen? De frågorna tacklas av Hal Brands, som innehar en Henry Kissinger-professur inom Global Affairs vid JHU-SAIS och är ledande forskare vid American Enterprise Institute samt krönikör för Bloomberg Opinion. Iain Martin intervjuar.
Politik
06 sep, 2022
Del 4 av 10 – Vår långa kamp mot Ryssland
Sergej Radtjenko är expert på kalla krigets historia, kärnvapenhistoria samt på rysk och kinesisk utrikes- och säkerhetspolitik. Han innehar Wilson E. Schmidt-professuren vid Johns Hopkins School of Advanced International Studies. Här diskuterar han den ’långa kampen’ mot Ryssland och analyserar hur väst kan underlätta Rysslands omvandling från aggressiv autokrati till fredlig, eller till och med foglig, demokrati. Iain Martin intervjuar Sergej Radtjenko.
Intervju
22 aug, 2022
Del 3 av 10 – Att kämpa mot alla odds
Hur kan de som kämpar för sin frihet bäst ges hjälp och stöd? Kring dessa frågor resonerar Rob Johnson, som är chef för Changing Character of War Centre vid University of Oxford och senior forskare vid Pembroke College. Johnson har nyligen tillträtt ett chefsjobb vid Office of Net Assessment vid Storbritanniens försvarsministerium. Iain Martin intervjuar.
Samhälle
16 aug, 2022
Del 2 av 10 – Kremls förhandlingsmetoder
Kremls diplomati har en attityd som påminner om den man använde i det gamla Sovjetunionen. Det konstaterar den erfarna diplomaten Iuliia Osmolovska, som är verkställande direktör för Eastern Europe Security Institute i Ukraina. Det vore till västs fördel att bättre förstå detta slags förhandlingsteknik i en tid då förhållandet till Ryssland blir allt kärvare.
Politik
10 aug, 2022
Del 1 av 10 – Ukrainas kamp för frihet
Dr Polyakova är välrenommerad expert på transatlantiska relationer, europeisk säkerhet, rysk utrikespolitik och populism i demokratier. Hon leder Center for European Policy Analysis och är adjungerad professor i Europastudier vid Johns Hopkins School of Advanced International Studies. Här lägger hon fram sina argument mot en ny fredsuppgörelse med Ryssland.
Politik
10 aug, 2022