En ny bok
Sampanerna från Kanton
Jennifer Paterson från bokförlaget Stolpe intervjuar Svante Tirén, konsthistoriker och en av två redaktörer för boken Sampanerna från Kanton.
Sampanerna från Kanton F H Chapmans kinesiska gouacher är en bok om 99 kinesiska akvareller som befunnit sig på svensk mark sedan slutet av 1700-talet.
De flesta motiv är kinesiska båtar på stilla hav, men några visar också magasinen och hamnen i Kanton. Förutom att vittna om kinesiskt exportmåleri är dessa akvareller kunskapbärare av svensk internationell sjöfart under den tiden som Ostindiska kompaniet var i sin mest expansiva period. De är ett viktigt tidsdokument som berättar om de kosmopoliter som under 1700-talet var nytänkande inom sjöfart, arkitektur och kultur.
Många frågor besvaras i boken – men vem som skapat målningarna förblir ett mysterium.
David Goodhart – Visa handen och hjärtat respekt
Under lång tid har Västvärlden satsat ensidigt på högskolan som väg in i vuxenlivet och det har blivit ett självändamål att så många unga som möjligt ska gå långa teoretiska utbildningar. Men det är varken bra för samhälle eller enskilda, menar journalisten David Goodhart vars uppmärksammade bok Head Hand Heart nu finns översatt till svenska som Huvud Hand Hjärta. Utan personer med praktiskt handlag och känsla för omsorg om människor byggs inga goda samhällen. Akademiker allenast är inte nog. Alla sorters talang behöver uppmuntran och goda villkor.
Samhälle
07 nov, 2023
Genusdoktrinen
Universitet och högskolor ska jämställdhetsintegreras. Det har regeringen bestämt. Projektet låter harmlöst – vem är emot jämställdhet? – men i realiteten innebär det att hela den svenska högskolevärlden kollektivansluts till en radikal och kontroversiell genusideologi. Utrymmet är minimalt för ifrågasättande och konstruktiv diskussion och ambitionerna sträcker sig långt bortom administration och arbetsmiljö.
Intervju
20 maj, 2020
Individ, stat och klan
Där rättsstaten inte fungerar skaffar sig människor skydd på annat sätt: med hjälp av släkten eller klanen. Individens frihet kräver alltså en stat som är stark nog att begränsa klanernas makt. Det menar rättshistorikern Mark S. Weiner, vars uppmärksammade bok om individ, stat och klan nu kommer ut på svenska under titeln Klanvälde. Weiner konstaterar att frågan om klanernas betydelse fått särskild aktualitet dels av utrikespolitiska skäl, dels på grund av att fler människor från samhällen med klankultur flyttar till Väst. Professor Weiner samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
10 jun, 2015