Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier
Del 3 av 12: Tom Holland
Tom Holland är brittisk historiker och författare. Här berättar Holland om hur det förenade kungariket England ”Englalonde” bildades. Holland belyser också hur banden mellan engelsmän och skottar i dagens Storbritannien, ett förenat kungarike som Skottland varit en del av i 300 år, har försvagats då många skottar och engelsmän nu omvärderar sin nationella identitet.
Inspelat på Engelsbergs bruk i juni 2017.
Del 12 av 12: Iain Martin
Iain Martin är brittisk journalist och kolumnist för tidningen The Times. Martins föredrag handlar om varför så många britter valde att lämna den överstatliga EU-modellen. Han argumenterar för att valutgången visar att britterna vill värna Storbritannien som nationalstat och att det är felaktigt att betrakta valutgången som en tillbakagång i den demokratiska utvecklingen.
03 apr, 2018
Del 11 av 12: David Goodhart
David Goodhart är brittisk författare och journalist. Hans föredrag tar avstamp i hans bok The Road to Somewhere: The Populist Revolt and the Future of Politics. Goodhart förklarar hur växande åsikts- och värderingsskillnader mellan olika grupper i Storbritannien och andra rika demokratier har bidragit till Brexit, att Donald Trump valdes till USA:s president, och att populistpartier ökar i popularitet.
26 mar, 2018
Del 10 av 12: Jonathan Fenby
Jonathan Fenby är författare och konsult i Kina-frågor. Hans författarskap rör sig kring Frankrikes och Kinas historia och nutid. I sitt föredrag berättar Fenby om hur bilden av Kina som den sista Kommunistmakten är felaktig. Istället borde dagens Kina betraktas som en reinkarnation av det historiska kejsardömet, med den nuvarande parti-regimen som dess senaste dynasti.
12 mar, 2018
Del 9 av 12: Robert Johnson
Robert Johnson är doktor i historia vid Oxfords universitet. Han är särskild rådgivare för de brittiska, amerikanska, danska, franska, tyska och afghanska styrkorna i Afghanistan i säkerhetsfrågor och han är före detta officer i det brittiska försvaret. Med utgångspunkt i första världskriget ger Johnson i detta föredrag historiska exempel på hur ideologier om den egna nationen påverkade synen på det krig man deltog i.
23 feb, 2018
Del 8 av 12: Richard J Evans
Sir Richard J Evans är professor i historia och verksam vid Cambridge University och Gresham College i London. Evans är specialiserad på Tyskland och Tysklands historia. Evans föredrag handlar om nationalism och nationell identitet i Tyskland under 1700-talet fram till idag.
20 feb, 2018
Del 7 av 12: Jeremy Jennings
Jeremy Jennings är professor i politisk filosofi vid King’s College i London. Hans specialisering är Frankrike, ett land många av hans böcker också kretsar kring. I detta föredrag berättar Jennings om de idéer och historiska händelser som format den Franska nationen i dess olika skepnader från 1700-talet och fram till nutid.
19 feb, 2018
Del 6 av 12: Jessica Frazier
Dr Jessica Frazier är verksam som forskare vid Oxford Centre for Hindu Studies, Universities of Oxford and Kent i Storbritannien. Frazier berättar om asiatiska kulturer där gudar och andar bosätter sig bland oss, i tempel, helgedomar, berg och floder. Hur uppfattar man begreppet ”nation” i dessa kulturer?
13 feb, 2018
Del 5 av 12: Simon Mayall
General Sir Simon Mayall är rådgivare vid den brittiska investeringsbanken Greenhill & Co. Han är pensionerad trestjärnig general i den brittiska försvarsmakten och har tjänstgjort i bland annat Kosovo och Irak. I sitt föredrag berättar Mayall om de historiska rötterna till den slitning som den muslimska världen genomgår idag, den mellan den muslimska gemenskapen eller ”Umman”, och nationalstaten.
05 feb, 2018
Del 4 av 12: Maurizio Viroli
Maurizio Viroli är professor Emeritus i politik vid Princetons universitet och professor vid University of Texas at Austin. Viroli är expert på Niccolò Machiavelli och renässansens Italien. Virolis föredrag handlar om patriotism och civilreligion i de tidiga italienska stadsstaterna.
29 jan, 2018
Del 2 av 12: Steven Grosby
Steven Grosby är professor i religion vid Clemson University i USA. Hans forskning handlar om olika former av nationalism genom historien. I sitt föredrag frågar han sig: vad är en nation, vad har nationen för betydelse och varför har en stor del av mänskligheten organiserat sig som antingen nationer eller imperier?
15 jan, 2018
Del 1 av 12: Gillian Clark
Gillian Clark är professor Emerita i historia vid Bristols universitet i Storbritannien. Hon har skrivit en rad böcker, ofta på teman kring tidig kristendom och om Sankt Augustinus. I sitt föredrag berättar Clark om tre Guds’ städer, Rom, Jerusalem och Babylon.
27 dec, 2017