Global Axess: Geopolitikens återkomst

Brexit

Fraser Nelson är chefredaktör för den engelska tidskriften The Spectator. I detta avsnitt av Global Axess: Geopolitikens återkomst berättar han om konsekvenserna av Storbritanniens utträde ur EU. Programledare är Mattias Hessérus.

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst?

I årets Global Axess möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Inspelat i Avesta 2016.

Brexit

Global Axess: Geopolitikens återkomst

Fraser Nelson är chefredaktör för den engelska tidskriften The Spectator. I detta avsnitt av Global Axess: Geopolitikens återkomst berättar han om konsekvenserna av Storbritanniens utträde ur EU. Programledare är Mattias Hessérus.

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst?

I årets Global Axess möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Inspelat i Avesta 2016.

Publicerat 16 aug, 2016
Tillgängligt till Tills vidare

Imperiet slår tillbaka

David Frum är chefredaktör för den amerikanska tidskriften The Atlantic. Han menar att vi står inför nya internationella konflikter mellan länder, som också kan innebära våldsamma stridigheter. Programledare är Niklas Ekdal
20 dec, 2016

Ryssland i Mellanöstern

Kimberly Kagan är direktör för Institutet för studier av krig i USA. I detta avsnitt av Global Axess om geopolitik i vår tid berättar hon om Rysslands ambitioner och strategier i Mellanöstern. Programledare är Ulf Wickbom.
13 dec, 2016

Tankar från 1860-talet

Norman Stone är professor i internationella relationer vid Bilkent University i Turkiet. Han finner analogier mellan 1860-talets Europa och dagens värld. I det här avsnittet av Global Axess om geopolitik beskriver han tiden som en spöklik föregångare. Programledare är Thomas Gür.
05 dec, 2016

Geopolitik och jihad

Elisabeth Kendall är senior forskare i Arabiska och islamiska studier vid Oxfords universitet i Storbritannien. I detta avsnitt av Global Axess serie om geopolitikens återkomst berättar Kendall om kopplingen mellan extrema islamisters globala och lokala ambitioner. Programledare är Niklas Ekdal.
29 nov, 2016

Amerikansk geopolitik

Andrew Preston är professor i amerikansk historia vid Cambridge University i Storbritannien. Geopolitiken har en återkomst, men inte i USA. Andrew Preston hävdar i detta avsnitt av Global Axess att geopolitiken aldrig försvunnit i den amerikanska politiska kulturen. Programledare är PJ Anders Linder.
21 nov, 2016

Kampen för överlägsenhet i östra Europa

Doktor Mikael Wigell är forskare vid Finlands Utrikespolitiska Institut. I detta avsnitt av Global Axess berättar han om Rysslands geopolitik, geoekonomi och överlägsenhetspolitik i östra Europa. Programledare är Thomas Gür.
15 nov, 2016

Tredje rikets geopolitik

Richard Overy är professor i historia vid University of Exeter i Storbritannien. Han berättar i detta avsnitt av Global Axess serie kring geopolitikens återkomst om hur begreppet "lebensraum" gjorde Hitler till Europas erövrare. Programledare är Thomas Gür.
08 nov, 2016

Relationen Frankrike-Tyskland

Christine Ockrent är journalist och chefredaktör för Fransk Kultur i Paris. I detta avsnitt av Global Axess om geopolitikens återkomst ställer hon frågan om EU kommer att överleva det gamla parets - Frankrike-Tysklands nutida trötthet. Programledare är Mattias Hessérus.
01 nov, 2016

Napoleons imperium

Michael Broers är professor vid Oxfords universitet i Storbritannien. I detta avsnitt av Global Axess berättar han om ett imperium med globala ambitioner och ett gränsöverskridande Europa. Det handlar om Napoleons Europa. Programledare är chefredaktören för Axess Magasin, PJ Anders Linder.
24 okt, 2016

Globaliseringens pionjärer: portugiserna

Roger Crowley är historiker och författare verksam i Storbritannien. Han berättar här om den tid då européerna upptäcker världen och inleder globaliseringen. Först ut var portugiserna. Programledare är Niklas Ekdal.
24 okt, 2016

Makten över haven

Lincoln Paine är maritim historiker från USA. I detta avsnitt av Global Axess om geopolitikens återkomst beskriver han hur makten över haven har sett ut i historien och nutid. Programledare är Ulf Wickbom.
17 okt, 2016

Geografi och en paradox

Professor Philip Bobbitt är välkänd för Axess tittare. Han är aktiv vid Colombia Law School och säkerhetspolitisk expert. I detta samtal redogör han för det paradoxala i hur geografi spelar en allt större roll i framväxten av den moderna marknadsstaten. Programledare är Axess chefredaktör PJ Anders Linder.
04 okt, 2016

Kris i världsordningen

Walter Russell Mead är akademiker och lärare vid Hudson Institute i USA. I detta avsnitt av Global Axess talar han om hur krisen i världsordningen banar väg för geopolitikens återkomst och USA:s roll i världsordningen. Programledare är Niklas Ekdal.
26 sep, 2016

Geopolitik och historia

Sean McMeekin är professor i historia vid Bard College i Amerika. Han har studerat bland annat det Ottomanska rikets historia och inte minst första världskrigets utbrott. I detta avsnitt av Global Axess berättar han om geopolitik och vad man kan lära av dess historia. Han intervjuas av Mattias Hessérus.
20 sep, 2016

Maktpolitikens återkomst

Josef Joffe är redaktör för den tyska tidskriften Die Zeit. Han tillbakavisar de återkommande myterna om "historiens slut" i detta samtal med Niklas Ekdal.
13 sep, 2016

Skapandet av Europa

Peter Heather är professor i historia vid universitet i Oxford, Storbritannien. Han har studerat romarrikets fall och Europas tidiga historia. I det här programmet berättar han om hur Europa skapades i ett samtal med Niklas Ekdal.
06 sep, 2016

Det mongoliska imperiet

Morris Rossabi är professor i historia vid både Columbia University och City University i New York. Han har studerat det mongoliska imperiet och reflekterar här över landskapens, klimatens och inte minst hästarnas betydelse för ett vidsträckt kontinentalt imperium tillsammans med Ulf Wickbom.
30 aug, 2016

Grekerna om geopolitik

Barry Strauss är professor i historia vid Cornell University i USA. Han berättar om det klassiska Greklands geopolitik som i viss mån präglades av att man hade dåliga kartor. Han intervjuas av Niklas Ekdal.
29 aug, 2016

Geopolitik i vår tid

Jeremy Black är professor vid University of Exeter i Storbritannien. Han visar hur politik och geografi är både beroende och oberoende av varandra i dagens globaliserade värld i detta samtal med Mattias Hessérus.
22 aug, 2016