Global Axess - Arabvåren - löfte eller hot
Hisham Melhem
Nathan Shachar samtalar med TV-stationen Al-Arabiyas chef i Washington om en komplicerad utveckling för demokrati i Nordafrika och Mellersta Östern.
Producerat av Svenska Filmbolaget 2011 Global Axess 2011 handlar om politik och ideologier. I 27 avsnitt möter vi en mängd olika perspektiv, historiska, nutida och framtida, genom samtal med forskare, politiker och författare.
Michael Freeden
Vad är ideologi? Det är den fråga som följt Michael Freeden genom hela hans akademiska karriär. Han är professor i politisk vetenskap vid Oxford universitet och författare till en mängd böcker om politik och ideologi. I detta samtal med den brittiske journalisten John Lloyd beskriver Michael Freeden ideologiers ständiga närvaro, ömsom som karta för verklighetsorientering, ömsom som konkurrens om kontroll över språket.
25 nov, 2011
Malise Ruthven
Malise Ruthven är doktor i social och politisk vetenskap vid Cambridge universitet och verksam vid en rad universitet i England och USA. Han har skrivit böcker med titlar som såväl Islam in the World som The Divine Supermarket - Shopping for God in America. I detta samtal med debattören och journalisten Carl Rudbeck berättar han om en världsvid ideologisering av religion.
25 nov, 2011
John Lloyd
John Lloyd leder Axess forskningsprojekt om Journalistik och Demokrati. Han skriver i Financial Times och är aktiv vid Reuters Institute vid Oxfords universitet. I detta samtal med Niklas Ekdal analyserar han de ideologiska problem som vänstern och mitten i europeisk politik tycks ha idag.
25 nov, 2011
Nathan Shachar
Knappast någon svensk är så väl insatt i Mellanösterns historia och nutida oroligheter som Nathan Shachar. Han är flerårig korrespondent för Dagens Nyheter och författare till böcker om Mellanöstern, senast om Gazas historia. I detta samtal med Niklas Ekdal utvecklar han sina tankegångar om Mellanösterns ideologier.
25 nov, 2011
Anna Jardfelt
Anna Jardfelt är chef för utrikespolitiska institutet i Stockholm. Under 2011 har institutet ägnat mycket kraft åt att sprida kunskap om utvecklingen i Mellanöstern och Anna Jardfelt är övertygad om att demokratin kommer att segra. Här förklarar hon för Expressens kulturchef, Karin Olsson, om varför och hur det skall gå till.
25 nov, 2011
Johan Lagerkvist
Det har talats mycket om sociala medier som en motståndskraft mot diktaturer, inte minst i samband med regimprotesterna i Nordafrika och Mellanöstern. Även andra diktaturer försöker nu begränsa sociala mediers inflytande genom censur och begränsningar av internet. Johan Lagerkvist är forskare och Kinakännare vid Utrikespolitiska Institutet i Stockholm. Frågan är: Vad händer med de sociala medierna i det kommunistiska Kina? Ove Joanson samtalar med Johan Lagerkvist.
24 nov, 2011
Vernon Bogdanor
Vernon Bogdanor är professor i samtidshistoria vid Kings College i London och författare till en rad böcker i politisk vetenskap. Han har varit rådgivare åt en rad nya demokratier som Tjeckien, Ungern, Kosovo och Slovakien. I detta samtal med Isabella Thomas citerar Vernon Bogdanor bland andra den svenske folkpartiledaren Gunnar Helén: Att vara liberal är att vara kluven.
24 nov, 2011
David Frum
I början av 2000-talet var David Frum talskrivare och närstående rådgivare till president George W Bush. Senare var han utrikes rådgivare till förra New York-borgmästaren Rudy Giulianis presidentkampanj. Han har skrivit ett flertal böcker om amerikansk politik, senast "Conservatism that can win again". I detta samtal med Niklas Ekdal redogör han för sina tankar om hur Republikanerna skall kunna komma tillbaka till makten i USA.
28 okt, 2011
Richard J Evans
Efter sina studier vid Oxford blev Richard J Evans professor vid två universitet i London. Han har specialicerat sig på den tyska historien och skrivit ett flertal böcker om bland annat det tyska Tredje Riket och Förintelsen. I detta samtal med Niklas Ekdal ger han flera perspektiv på tyska ideologier.
28 okt, 2011
James Bartholomew
Anders Hellner samtalar med James Bartholomew, journalist och författare från England. Hans bok The Welfare State We're In är både inflytelserik och kontroversiell. Den har vunnit ett flertal litterära priser i England och lästs flitigt av ett flertal engelska arbets- och socialministrar. James Bartholomew berättar här för Anders Hellner om sin syn på välfärdsstaten som ett drogberoende.
28 okt, 2011
Oliver Kamm
Niklas Ekdal samtalar med Oliver Kamm, författare och journalist vid tidningen The Times i London. Kamm har studerat vid Oxfords universitet och arbetat inom europeiska banker. Hans bok med titeln Anti-Totalitarianism kom 2005 och i detta samtal ger Kamm sina perspektiv på liberalismens framtid.
Intervju
28 okt, 2011
Paul Berman
Paul Berman är en inflytelserik amerikansk författare som skriver uppmärksammade artiklar i The New Republic och New York Times of Book Review bland andra. Han är även känd författare till böcker som Terror och liberalism samt De intellektuellas flykt som kommit på svenska i år. I det här samtalet med Niklas Ekdal handlar det om relationen mellan religion och intolerans.
19 okt, 2011
Roger Scruton
Johan Wennström samtalar med Roger Scruton, akademiker och profilstark författare till mer än trettio böcker samt komponist och landsbygdsförkämpe. Mycket av hans skriftliga produktion försöker förstå och försvara den västerländska kulturen och de institutioner denna skapat och fört vidare genom generationerna. I detta samtal med Johan Wennström ser han samhällsutvecklingen i perspektiv av vårt behov av lokalsamhället.
19 okt, 2011
Stephan Eisel
Anders Hellner samtalar med politikern och författaren Stephan Eisler från Tyskland om den tredje vägens marknadsekonomi.
Eisler var tidigare medlem av det tyska parlamentet och talskrivare åt förbundskansler Helmut Kohl. Han leder i dag Konrad Adenauerstiftelsens avdelningar för lokalpolitik och socialmarknadsekonomi.
21 sep, 2011
Robert Kaplan
Niklas Ekdal samtalar med den amerikanske forskaren och författaren Robert Kaplan om auktoritär kapitalism som ideologi. Kaplan är en central person inom säkerhetsforskningen i USA. Han har arbetat inom Pentagon och med en rad forskningsinstitutioner samt skrivit ett dussin bästsäljande böcker om bland annat Balkan, demokrati och anarki samt säkerhetspolitik. New York Times har utnämnt Kaplan till en av världen mest spridda författare inom ämnet efter Kalla kriget tillsammans med Francis Fukuyama, Samuel Huntington och Paul Kennedy.
21 sep, 2011
Scott Atran
Niklas Ekdal samtalar med Scott Atran, forskare vid Columbia University, USA. Han har skrivit en rad böcker, bland annat "Towards an Anthropology of Science" och "In Gods we Trust" som handlar om religionens evolutionära utveckling. I detta program talar Scott Atran om heliga krigare och vetenskapen om dem.
09 sep, 2011
Robert Cooper
Niklas Ekdal leder ett samtal med Robert Cooper som under lång tid arbetat med först brittisk diplomati och sedan europeisk. Han är i dag en framstående medarbetare vid EEAS, European External Action Service - som arbetar med EU-ländernas gemensamma utrikespolitik. I detta program talar Robert Cooper om ideologier och deras betydelse i världen.
09 sep, 2011
Richard Miles
Del 3. Richard Miles är föreläsare vid avdelningen för antik och klassisk historia vid universitet i Sydney, Australien. Hans senaste böcker handlar om Kartago och västerlandets ursprung. Han har blivit berömd för sina teveserier på BBC till exempel serien Antika världar som handlar om de urbana kulturernas utveckling i medelhavsområden. Här möter Richard Miles Niklas Ekdal i ett samtal om ideologi och politik i antika samhällen.
08 sep, 2011