Kindstrand synar kulturen
Del 2 av 5: När mångkulturen kom till byn
Owe Ronström är professor i etnologi vid Uppsala Universitet, Campus Gotland. Han har intresserat sig för relationerna mellan centrum och periferi. Varför har dagens kulturpolitik så svårt att bli relevant utanför de större städerna?
Intervjun spelades in i oktober 2020.
Del 5 av 5: Att gå mot kulturströmmen
Stina Oscarson är dramatiker och regissör. Hon är också en oberoende intellektuell som väckt och förflyttat många frågor kring kultur och kulturpolitik de senaste åren. Bland annat har hon påtalat hur identitetspolitikens inflytande ökat och den politisk styrningen av konst och kultur. Vilket pris har hon fått betala för sin hållning?
Kultur
17 nov, 2020
Del 4 av 5: Konsten att uppfostra en kulturpolitiker
Eva Bergquist har en unik inblick i kultursektorn genom en rad uppdrag. I dag är hon chef över Region Stockholms kulturförvaltning. Varför har vi så få kulturpolitiska gräl i Sverige? Vem bestämmer egentligen vad en kulturpolitiker kan försöka förändra?
Kultur
17 nov, 2020
Del 3 av 5: Vad kan man inte tala om i kulturdebatten?
Roger Blomgren, är professor vid Högskolan i Borås. Han har intresserat sig för makten över kulturen – och vem som sitter på den. Vad är tabu att beröra för en kulturpolitisk forskare? Och vad skiljer nutidens kulturaktivister från 1970-talets?
17 nov, 2020
Del 1 av 5: Är skattefrihet bättre än bidrag?
Lars Anders Johansson är skribent och musiker. Han menar att skattefrihet är en bättre lösning än bidrag för konstnärer. Vad är egentligen bästa sättet för kulturen att vara fri?
Kultur
10 nov, 2020