Nationernas Europa
Del 6: Ryssland
Del 6. Niklas Ekdal intervjuar Rysslands-kännaren Per-Arne Bodin, professor vid Stockholms universitet, som skrivit fascinerande böcker om ryskt kulturarv. Hans senaste spänner över tusen år av dramatisk historia, från Kievriket till Sovjetunionen till dagens Putin-välde.
Vår världsdel har ett rikt men problematiskt arv av nationalism. När EU knakar i fogarna blir det förflutna synligt. I den här serien går vi till botten med Nationernas Europa. Hur ser historien ut, de myter och kulturer, som format alla dessa identiteter?
Serien spelades in under våren 2017.
Del 7: Sverige
Del 7. Sverige skiljer sig markant från resten av världen när det gäller värderingar: modernt och individualistiskt. Historikern Lars Trägårdh förklarar för Niklas Ekdal vad särarten har inneburit för svensk nationalism. Vi möter även folklivsforskaren Dan Korn i hans barndomshem i Mölnlycke.
11 apr, 2017
Del 5: Storbritannien
Del 5. I kvällens avsnitt handlar det om Storbritannien, som egentligen är fyra nationer, och som gärna drömmer sig tillbaka till imperiets Good Old Days. Niklas Ekdal intervjuar journalisterna David Goodhart och Katrine Marçal i London. Varifrån kommer den brittiska nationalismen egentligen - och vart den är på väg? Brittisk och svensk nationalism har många likheter, men också stora skillnader.
03 apr, 2017
Del 4: Grekland
Del 4. I kvällens avsnitt handlar det om nationen som å ena sidan brukar beskrivas som civilisationens vagga, å andra sidan som EU-familjens struligaste problembarn – nämligen Grekland. Niklas Ekdal intervjuar Kevin Featherstone vid London School of Economics, om hur grekerna balanserar mellan storhetsvansinne och självförakt.
03 apr, 2017
Del 2: Ungern
Del 2. Fram till katastrofen i första världskriget var Ungern en del av det mångkulturella Habsburgska imperiet, som liknade dagens EU. Efter den kommunistiska parentesen är Ungern åter en del av ett öppet imperium, men en extremt nationalistisk sådan. Niklas Ekdal intervjuar historikern Norman Stone i Budapest samt journalisten Richard Swartz som har bott i Wien sedan 70-talet och sett historien från första parkett.
15 mar, 2017
Del 1: Polen
Del 1. Få nationer har en lika dramatisk historia som Polen. Under reformation var landet Europas ljus av tolerans och mångkultur, senare delat och utplånat från kartan, återuppståndet men drabbat av nya katastrofer i form av folkmord och kommunism. Lidande och motstånd är centrala delar av polsk identitet. Niklas Ekdal talar med journalisten Konstanty Gebert om de krafter som format denna unika nationalism, och vilka uttryck den tar sig idag.
07 mar, 2017