VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

En resa i kulturens Israel

Del 5 av 6: Förintelsen, Bruno Schulz och Israels vardag

Del 5 av 6. Lizzie Scheja åker till Galileen i norra Israel för att intervjua författaren Amir Gutfreund. Amir föddes i Haifa 1963. Hans föräldrar överlevde förintelsen i Polen. Han brukar säga att det inte spelar stor roll vad han skriver om - Förintelsen finns alltid där.

Det var hans mycket starka roman "Our Holocaust" (Vår förintelse) publicerad år 2000, som blev hans stora genombrott. Romanen beskriver förintelsen från ett israeliskt barns perspektiv.  Han beskriver en tid – tidigt 70 tal - då man kunde lyssna på ett radioprogram där människor letade efter sina försvunna släktingar, där det var naturligt att se människor med ett nummer tatuerat  på armen, och att höra en eller en annan granne ropa konstigheter från fönstret. Ingen pratade om DET. Ingen förklaring gavs till barnen. Bara tystnad.
Amir Gutfreund behandlar breda ämnen i sina böcker. Hans författarskap är av stor volym och intensitet. Det är imponerande om man betänker att Amir också är matematiker och var befäl i det israeliska flygvapnet. 
Efter 20 år i Tel Aviv flyttade Amir med sin familj till Galileen – ett ställe han beskriver som pastoralt och stormigt, optimistiskt och pessimistiskt - lite som han själv är.   

 

En resa i kulturens Israel

En resa i kulturens Israel

Lizzie Scheja möter sex författare och konstnärer verksamma i olika delar av Israel idag: Amos Oz, Michal Rovner, Etgar Keret, Sivan Beskin, Amir Gutfreund och David Grossman.