TV > En ny bok

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuas forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Böckerna kan köpas här: https://axess.bokorder.se

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuas forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Böckerna kan köpas här: https://axess.bokorder.se

Publicerat 04 sep, 2017

En annan värld med Henrik Höjer

I antologin ”En annan värld” skriver elva kvalificerade skribenter om utopier och dystopier, deras risker och värde. En av de medverkande är Henrik Höjer, författare och historiker, som har tittat närmare på framtidsforskning och den tekniska utvecklingen. Vad riskerar framtidsspanare att missa i sina analyser? Om detta talar han med programledarna Katarina O’Nils Franke och Erik Thyselius.
Samhälle 18 maj, 2021

Decadence and Decay – föreställningar om förfall

Förfall och dekadens har kittlat den mänskliga fantasin och indignationen genom historien. Föreställningar om nedgång och fall har också varit tema för en serie seminarier, som arrangerats av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse. Ett antal texter från dessa, vilka behandlar allt från lyx och rikedom till sex och politik, har nu samlats i praktverket ”Decay & Decadence”, som ges ut av Stiftelsen tillsammans med Stolpe förlag.
Kultur 24 nov, 2020

Idéernas USA med Arvid Åhlund

USA befinner sig i politisk och ekonomisk kris. För många har den amerikanska drömmen blivit en illusion. Coronapandemin har förvärrat läget ytterligare. Om detta skriver Arvid Åhlund, ledarskribent i Expressen, i sitt kapitel i antologin ”Idéernas USA”. Programledare är Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke.
Samhälle 27 okt, 2020

Miljöpartiets idéer med PM Nilsson

Miljöpartiet startades som ett alternativ till de etablerade partierna, men är numera en del av etablissemanget. PM Nilsson, politisk redaktör i Dagens industri, skriver i antologin ”Miljöpartiets idéer” att de är en borgerlig rörelse. Men hur kan ett parti som idag sitter i regering med Socialdemokraterna beskrivas som borgerligt? Om detta samtalar han med programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke.
24 aug, 2020

I konservatismernas tid med Emil Uddhammar

Vad är konservatism och varför har den fått ett uppsving just nu? I antologin ”I konservatismernas tid” ger åtta skribenter olika perspektiv på frågan. En av dem är Emil Uddhammar, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitet. Han samtalar med programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke.
12 mar, 2020

Vänsterns idéer med Anna Victoria Hallberg

Var befinner sig vänstern idag? I antologin "Vänsterns idéer" försöker tolv skribenter besvara frågan. En av dem är Anna Victoria Hallberg, fil dr i litteraturvetenskap. Hon pratar om vänsterns och postkolonialismens inflytande på högskolan med programledarna Mats Wiklund och Katarina O'Nils Franke.
10 feb, 2020

Moderaternas idéer med Svend Dahl

Under 1970- och 1980-talen var Moderata samlingspartiets budskap starkt ideologiskt präglade. Men utmaningen tycks numera vara att skapa en ny syntes av partiets liberala och konservativa traditioner. "Moderaternas idéer" är en essäsamling som behandlar partiet utifrån både historiska och framåtblickande perspektiv. En av kapitelförfattarna är Svend Dahl, fil dr i statsvetenskap och chef för Liberala Nyhetsbyrån.
03 dec, 2019

Kunskap och information med Martin Ingvar

Antologin ”Kunskap och information” bygger på ett stort antal essäer från ett seminarium i Engelsbergs bruk sommaren 2018. Martin Ingvar är hjärnforskare på Karolinska Institutet. I kapitlet ”Digital information: Ett plask i den kognitiva rymden” skriver han om språkets utveckling och hur sociala medier riskerar att påverka de sociala kognitiva funktionerna. Om detta talar han med programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke.
25 nov, 2019

Drogerna och samhället med Hanna Enefalk

Hur ser drogernas historia ut? Varför är vissa droger tillåtna men andra förbjudna? I antologin ”Drogerna och samhället” samlas flera skribenter kring dessa frågor. En av kapitelförfattarna är Hanna Enefalk, docent i historia vid Karlstad universitet, som talar om synen på droger genom historien. Programledare är Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke.
16 sep, 2019

Populismens idéer med Peter Santesson

I antologin "Populismens idéer - från antikens Rom till idag" tacklas frågor om makt och vanmakt, elit och folk, pluralism och enhetlighet från igår till idag. Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, talar om folk och elit i svensk politik med programledarna Mats Wiklund och Katarina O'Nils Franke.
28 maj, 2019

Den kinesiska idén med Rebecka Eriksson

"Den kinesiska idén - från Konfucius till Xi Jinping" bygger på fem essäer av Sveriges främsta Kinakännare som närmar sig de tankar som burit upp Kina - från Konfucius fram till idag. Rebecka Eriksson, fil dr i kinesiska, talar om Maoismens sanna anda med programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke.
Intervju 28 maj, 2019

Skrivet med PJ Anders Linder

Erik Thyselius och Mats Wiklund intervjuar PJ Anders Linder om hans bok Skrivet, i vilken har Linder samlat ett 30-tal artiklar om idéer, politik och litteratur.
29 mar, 2019

Nation, State and Empire

Lars Trägårdh skriver i Nation, State and Empire hur svenska arbetarrörelsen i början av 1900-talet skickligt använde historiska nationella symboler och mytbilder för att bygga en egen berättelse. Bilden av den fria arbetaren och kampen mot en besutten övermakt alluderade därmed i den socialdemokratiska retoriken både på Erik Gustaf Geijjers självständiga Odalbonde och Engelbrekt Enbelbrektssons frihetskamp.
18 mar, 2019

Hilma af Klint: Seeing is believing

Med utgångspunkt i boken Hilma af Klint: Seeing is Believing samtalar Mats Wiklund och Erik Thyselius med Louise Belfrage om den tidiga 1900-talskonstnären Hilma af Klint – vars livsgärning kommit att få verklig uppmärksamhet först på senare år.
13 feb, 2019

Royal Castles and Palaces

Kungliga slott är mer än bara byggnader: de är symboler för makt och rikedom – riktade lika mycket mot de egna undersåtarna som till utländska gäster. Drottningholms slott är en av Sveriges bäst bevarade barockbyggnader, en epok som kännetecknas av sin gränslöshet och prakt. Mårten Snickare, professor i konstvetenskap, berättar om Drottningholm och hur Sveriges kluvna självbild som stormakt återspeglas i den utsmyckade interiören.
Historia 23 okt, 2018

Sverige och tilliten

Hur står det egentligen till med den svenska tilliten? I städerna har antalet dödsskjutningar ökat kraftigt och ute i landet är frånvaron av poliser ett ökande problem. Samtidigt syns konsekvenserna av Polismyndighetens omorganisering allt tydligare i form av en lägre andel uppklarade brott och anställda som väljer att säga upp sig. Hur hamnade vi här? Bo Wennström, professor i rättsvetenskap vid Uppsala universitet, har ägnat flera år åt att studera polisen. Han är inte förvånad över omorganisationens kaotiska resultat.
23 okt, 2018

Ur dagboken med Peter Luthersson

"Ur dagboken 1978–2012" är en både personlig och professionell skildring av Peter Luthersson. I programmet talar han om sina erfarenheter från dagspressen, litteraturen och bokbranschen med programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke.
15 maj, 2018

Collecting Enlightenment med Magnus Olausson

Boken "Collecting Enlightenment" presenterar diplomaten Carl Gustaf Tessin (1695-1770), en av Sveriges största konstsamlare genom tiderna. Magnus Olausson, chef för konstsamlingarna vid Nationalmuseum där Tessins samlingar ingår, berättar om Tessin, hans uppdrag och konst i samtal med programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke.
27 feb, 2018

Stad och land med Kjell A. Nordström

Antologin "Stad och land" behandlar förhållandet mellan det urbana och landsbygden. Men vad är egentligen en urban galax? Vad händer med landsbygden när fler och fler flyttar till stan? Och vad betyder begreppet ”skräpytor”? Kjell A. Nordström, ekonomie doktor, talar om de ekonomiska fördelarna med vårt mänskliga flockbeteende med programledarna Mats Wiklund och Katarina O'Nils Franke.
18 dec, 2017

Kapitalismens betydelse med Anders Johnson

I antologin ”Kapitalismens betydelse för Sveriges samhälls- och välståndsutveckling 1850–2016” behandlas Sveriges utveckling i och med näringsfrihetens införande. Vilken betydelse har kapitalismen för den svenska välståndsutvecklingen idag och hur såg det ut tidigare i historien? Om detta talar en av bokens skribenter skriftställaren Anders Johnson med programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke.
29 nov, 2017

Museerna – klarar staten av sitt uppdrag?

I boken ”Museerna – klarar staten av sitt uppdrag?” skriver sinologen Cecilia Lindqvist att förslaget om att slå ihop Östasiatiska, Medelhavsmuseet och Etnografiska museet i Stockholm vore en katastrof och måste stoppas. Risken är överhängande att dessa kulturinstitutioner förlorar både identitet och historia. Men kommer kulturmordet att kunna stoppas? Om detta samtalar Cecilia Lindqvist med Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke.
09 okt, 2017

Female Rulers med Louise Berglund

Boken ”Female Rulers. Portraits of Power” porträtterar kvinnliga regenter genom historien och spänner över senmedeltid till nutid: från drottning Margareta till drottning Margrethe i Danmark. Louise Berglund, historiker vid Uppsala universitet, berättar om den nätverkande drottning Margareta, i samtal med Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke.
04 sep, 2017

Sverige och Finland med Jan Mosander

Antologin ”Sverige och Finland” tar ett stort grepp på relationerna mellan våra två länder. De olika författarna skriver bland annat om försvar, ekonomi, utrikespolitik och kultur. En av dem är författaren och journalisten Jan Mosander som här samtalar med Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke.
04 sep, 2017

Swedish Grace med Eva Eriksson

Innan modernismens genombrott finns perioden som boken ”Swedish Grace. The Forgotten Modern” behandlar, 1910 och 20-talets arkitektur, komplex och intressant. Den nordiska klassicismen blev uppmärksammad och uppvärderad internationellt. En av bokens artikelförfattare är arkitekturhistorikern Eva Eriksson. Hon samtalar här med Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke.
04 sep, 2017

Hilma af Klint med Louise Belfrage

Hilma af Klint – The Art of Seeing the Invisible. Mats Wiklund och Mattias Hessérus samtalar med Louise Belfrage, redaktör för en antologi om konstnärinnan Hilma af Klint.
04 sep, 2017

Royal Garden med Susanna Popova

Royal Garden. Mats Wiklund och Mattias Hessérus samtalar med Susanna Popova om boken ”Royal Garden”, om kungliga trädgårdar.
04 sep, 2017