Veckans bok - 2020
Kriget mot skönheten
Fredrik Kullberg är journalist och författare. I "Kriget mot skönheten" beskriver han hur vårdslöst svenska myndigheter har handskats med vårt gemensamma byggnadshistoriska kulturarv. Rivningarna slutade inte på 1970-talet utan har fortsatt in i vår tid. Vad Kullberg upptäcker under sin resa genom Sverige är att det som ersätter det gamla och vackra ofta är fantasilöst, enformigt och kargt.
Adam Cwejman intervjuade Fredrik Kullberg i november 2020.
Klämd mellan marknad och stat
Olof Hallonsten är filosofie doktor, verksam vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Han har skrivit Klämd mellan marknad och stat – om samhällets värdesfärer och vetenskapens roll. Med inspiration från Hans Zetterbergs idéer om ett mångsidighetens samhälle beskriver han vad som händer, och vad som riskerar att gå förlorat, när den akademiska kulturen pressas av näringslivstänk och politisering.
Litteratur
28 feb, 2021
Påvens hästar
Kari Lawe skriver i sin bok ”Påvens Hästar” om hur hästen blev en statussymbol för samhällets mäktiga, och sedermera även i den romersk katolska kyrkan. Kejsarna i Rom red på ståtliga vita hästar under påkostade ceremonier, och under 200-talet när kristendomen började breda ut sig tog Påvarna tog över de kejserliga attributen för att visa sin höga feodala maktutövning. På jorden red Jesus på en åsna för att visa sin fredliga avsikt, i himlen red han på en vit häst!
Litteratur
21 feb, 2021
Immanuel Nobel & söner
Alfred Nobel och hans livsverk är välbekanta för allmänheten. Färre känner till fadern Immaunel och bröderna Ludvig och Roberts öden och äventyr i Tsarryssland. Tack vare en unik tillgång till outnyttjat arkivmaterial tar författaren Bengt Jangfeldt med läsaren på en fascinerade resa från Gävle till Kaukasus via St Petersburg. Företagsimperier byggs upp – förloras – och återuppstår. Starkast förblir dock banden till varandra. Samtalet leds av Erik Thyselius.
Litteratur
14 feb, 2021
I metaforernas landskap
Vilka bilder använder vi när vi talar? Gudrun Olsson är professor i psykologi och har skrivit en omfattande bok om språkets metaforer. Vi ges exempel på vad en metafor kan vara genom Aristoteles, Tranströmer och Lena Andersson. Och på vilket sätt kan metaforer fungera bra i terapisamtal? Gudrun Olsson samtalar med Katarina O'Nils Franke.
Litteratur
31 jan, 2021
Granskogsfolk
David Thurfjell är religionshistoriker och professor i religionsvetenskap. I sin nya bok "Granskogsfolk: Hur naturen blev svenskarnas religion" ger sig Thurfjell i kast med svenskarnas kärlek till skogen. Vad Thurfjell finner är att skogen under sekulariseringen och urbaniseringens tidevarv har blivit en plats för svenskens privatreligiositet. Denna nya roll för skogen har kopplingar både till det asatroende och kristna Sverige men präglas samtidigt av vår samtids individualistiska världsåskådning.
Litteratur
17 jan, 2021
Anna Whitlock
Anders Johnson har skrivit en biografi om den kraftfulla och modiga Anna Whitlock. Åttiotalsradikalismens människor var hennes sociala liv! Deras udd var riktad mot konservativa bastioner som kungahuset, riksdagen, regeringen, ämbetsverken, universiteten, de kungliga akademierna och – inte minst – mot Svenska kyrkan.
Litteratur
10 jan, 2021
Fröjdelekar
Annika Sandén är historiker och författare. Hennes senaste bok är "Fröjdlekar: Glädje, lust, och nöjen under svensk stormaktstid". I likhet med hennes föregående böcker specialiserar hon sig på människans liv och öde bortom kungalängderna och de stora fälttågen. Vad gjorde ungdomar i Sverige på 1600-talet? Sandén beskriver deras lekar, seder och trender.
Litteratur
03 jan, 2021
Sarajevo
Jasenko Selimović är regissör, tidigare chef på Göteborgs stadsteater och har representerat Liberalerna i Europaparlamentet. Han har skrivit om sina upplevelser i krigets Sarajevo. Hans personliga skildring av krigets vardag och flykten därifrån är en drabbande läsning. Hur kunde grannar som levt sida vid sida plötsligt vända sig mot varandra? Jasenko Selimović intervjuas av Katarina O'Nils Franke.
Litteratur
27 dec, 2020
Jag anklagar
Kim Salomon är professor emeritus i historia vid Lunds universitet. I boken ”Jag anklagar” berättar han de intellektuellas historia. Han undersöker vad självständiga tänkare har betytt för utvecklingen av våra västliga samhällen. Och ställer samtidigt frågan hur självständiga de intellektuella egentligen har varit. Deras led har rymt sanningssägare och motkrafter till makten men också opportunister och ideologer, som ställt sig i förtryckares tjänst.
Litteratur
14 dec, 2020
Familjen
Johanna Bäckström Lerneby är journalist och författare med bakgrund på bland annat Göteborgs-Posten och Sveriges Television. I reportageboken "Familjen" skildrar hon "Angeredsfamiljen" som hållit ett hårt grepp om sitt lokalsamhälle. Utpressning, hot och våld hör till det normala. Men på senare år har samhället börjat göra motstånd - en rad åtgärder från polisen och sociala myndigheter har gjort att familjen fått det allt svårare att agera ostört. Adam Cwejman intervjuar.
Litteratur
14 dec, 2020
Algoritmmakaren
Beslutsalgoritmer kan användas på en mängd olika sätt. Tommy Andersson är professor i nationalekonomi och har skrivit Algoritmmakaren. Den handlar om hur algoritmer kan hjälpa oss att fatta bättre beslut, rädda liv och finna vänskap på de mest oväntade ställen. Tommy Andersson samtalar med Catta Neuding.
Litteratur
24 jan, 2020