Veckans bok - 2022
Del 15 av 23 – Radikalism och avantgarde
I antologin "Radikalism och avantgarde. Sverige 1947–1967" samlas olika röster, som Yvonne Hirdman, Tobias Hübinette, Kalle Lind, Edward Blom och Svante Nordin. Syftet är att försöka förstå hur svenskarna uppfattade eldens återsken från andra världskrigets Europa och inte minst hur de såg på sig själva. Redaktörerna Christian Abrahamsson och Torbjörn Elensky samtalar med Erik Jersenius om ett verk i svensk självrannsakan.
Inspelat på bokmässan i Göteborg hösten 2022.
Del 23 av 23 – Karl Gerhard
I biografin "Karl Gerhard: Estradör och provokatör" berättar humornestorn Kalle Lind om den legendariske kuplettkungen och nöjesprofilen. Karl Gerhard var både satiriker och underhållare, "salongsbolsjevik" och hängiven antinazist. En queerikon redan innan begreppet var uppfunnet och en komiker som banade väg för det moderna humor-Sverige. Kalle Lind samtalar med Erik Jersenius om en brokig kulturpersonlighet som riskerar att falla i glömska.
Litteratur
05 dec, 2022
Del 22 av 23 – Konsten är vi
Vad hände med den fria konsten? I "Konsten är vi" undersöker kulturjournalisten och konstkritikern Mårten Arndtzén hur Lars Vilks kontroversiella bild av profeten Muhammed som rondellhund har påverkat konstlivets hantering av provocerande verk. Hur har vi gått från 1960-talets öppna syn på den moderna konsten till att vilja göra den till ett moraliserande pekfinger? Mårten Arndtzén samtalar med Erik Jersenius.
Litteratur
28 nov, 2022
Del 21 av 23 – Parallella liv
I ”Parallella liv” skriver Lars Lönnroth en dubbelbiografi om författarna Sven Delblanc och P O Enquist. Boken bygger på minnen, vänskapsband och personliga värderingar. Här beskrivs deras personligheter och vad det var som färgade dem i deras författarskap. Lotta Gröning och Lars Lönnroth samtalar om hur de båda författarna följer varandra i sitt skrivande.
Litteratur
28 nov, 2022
Del 20 av 23 – Om Axel Johnson och Johnsonlinjen
I ”Drömmarnas tid” berättar Axel Odelberg utifrån unikt arkivmaterial en närgången skildring av Axel Johnson som utvecklades från ambitiös yngling till affärsgeni. Nathan Shachar i ”Johnsonslinjen och Latinamerika” beskriver hur Axel Johnson startade rederiet Nordstjernan och efter en trevande start knöt norra Europa och södra Amerika samman i ett storslaget handelsnät. Lotta Gröning samtalar med författarna.
Litteratur
21 nov, 2022
Del 19 av 23 – Solens ursprung. Japan i förändring
Den 8 juli 2022 mördades Japans förre premiärminister Shnizo Abe. Händelsen kan ses som ännu ett steg för det en gång så slutna landets våldsamma förändring. Magnus Robach är tidigare ambassadör i Japan. I "Solens ursprung" skildrar han det säregna örike som alltjämt fascinerar och förbryllar oss. Han samtalar med Erik Jersenius.
Litteratur
21 nov, 2022
Del 18 av 23 – Jag tog taxi till kriget
”Jag tog taxi till kriget” är Staffan Heimersons berättelse om hur han rapporterat från 34 krig på sex kontinenter. Det var ett mycket medvetet val att bli krigskorrespondent och han ser krig som en fortsättning på politiken, men med andra medel. I krig var han aldrig rädd, men hemma är han rädd för allt. Om detta samtalar han med Lotta Gröning.
Litteratur
21 nov, 2022
Del 17 av 23 – Filosoferna
I "Filosoferna: Vetenskaplig revolution och upplysning" får läsaren stifta bekantskap med portalfigurer som Descartes och Spinoza och hur de bröt med det förflutna. Professor Svante Nordin är en av Sveriges främsta idéhistoriker och har skrivit åtskilliga verk om filosofins historia. Han samtalar med Adam Cwejman om hur hela den moderna världens tänkande uppstod.
Litteratur
21 nov, 2022
Del 16 av 23 – Insats pågår. Från piketstyrka till terrorbekämpning
"Insats pågår" är polismästaren Michael Fetz berättelse om ett liv i samhällets tjänst. Han var med om att grunda den svenska nationella insatsstyrkan och förbereda svensk polis på att förekomma och hantera terrordåd. Han talar med Adam Cwejman om hur brottsligheten förändrats, blivit råare och vad det har inneburit för polisen.
Litteratur
14 nov, 2022
Del 14 av 23 – Volga och inre Ryssland
I "Volga och det inre Ryssland" får läsaren en reseskildring genom rysk historia, från medeltiden in i våra dagar. Statsvetaren Lena Jonson är en av Sveriges mest meriterade rysslandskännare. Under närmare ett halvt sekel har hon besökt, studerat och beskrivit utvecklingen i Ryssland. Hon samtalar med Adam Cwejman om vad Rysslands brokiga historia innebär för dagens politiska situation.
Litteratur
08 nov, 2022
Del 13 av 23 – Nationalstaten
”Nationalstaten. En essä om liberal nationalism” handlar om hur människors strävan efter en språklig och kulturell homogenitet kan skapa en liberal nationalism. Björn Östbring menar att vi måste inse att populister och nationalistiska partier inte enbart kan betraktas som fiender. Deras framgångar kan också ses som ett symtom på att ens eget politiska projekt behöver revideras. Han samtalar med Lotta Gröning.
Litteratur
08 nov, 2022
Del 12 av 23 – Allmogemålaren Jonas Hertman
”Allmogemålaren Jonas Hertman” från Hälsingland har kartlagts av konsthistorikern Maj-Britt Andersson. Hon har eftersökt alla hans verk och Jonas Hertman var en enastående skicklig rokokomålare. Han målade efter 1700-talets mode och galanta scener med en teknik som aldrig tidigare skådats i stugorna. Maj-Britt Andersson samtalar med Lotta Gröning.
Litteratur
01 nov, 2022
Del 11 av 23 – På vandring i språkens fotspår
I ”På vandring i språkens fotspår” tas vi med på vandring över jorden i världens språkliga och mänskliga mångfald. Sverker Johansson är kvantfysikern som blev lingvist. Han presenterar 400 språk och visar hur arkeologin och genetiken ger oss nya kunskaper om språkens utveckling. I språkens fotspår ger han oss ett mönster som fyller mänsklighetens historia. Han samtalar med Lotta Gröning.
Litteratur
01 nov, 2022
Del 10 av 23 – Den lodande människan
Efter att ha erövrat världen med den både nationellt och internationellt prisbelönade debuten "Ålevangeliet" fortsätter Patrik Svensson att briljera i essäistikens konst. I "Den lodande människan" ger han sig ut på ännu djupare vatten och berättar om vår relation till havet genom årtusendena. Han samtalar med Erik Jersenius om människans nyfikenhet och om det väldiga havets eviga mystik.
Litteratur
11 okt, 2022
Del 9 av 23 – Traditioner och högtider
I ”Traditioner och Högtider” berättar Tora Wall om våra högtider från medeltiden till nutid. Många av högtiderna lever kvar men andra har fallit i glömska. Men traditioner förändras ständigt och uppkommer i nya skepnader. Vi får bland annat höra om den magiska julen som i folktron var farlig och ansågs vara de dödas natt. Tora Wall samtalar med Lotta Gröning.
Litteratur
11 okt, 2022
Del 8 av 23 – Järnbrukens historia
I "Järnbrukens historia" får vi lära oss om hur Bergslagen blev centrum för Sveriges järnframställning. Järn har framställts i Sverige i flera tusen år, men brukens höjdpunkt var under 17- och 1800-talen. Nils Johan Tjärlund är kulturjournalist och lotsar oss genom dess historia i intervju med Catta Neuding.
Litteratur
11 okt, 2022
Del 7 av 23 – Terrordådet på Drottninggatan
"Drottninggatan" är journalisten Åsa Erlandssons heltäckande redogörelse för terrordådet i Stockholm våren 2017. Läsaren möter poliserna, de drabbade och många andra som påverkades av dådet. Åsa Erlandsson samtalar med Adam Cwejman om hur det var möjligt att terroristens planering undgick rättsväsendet och hur dådet förändrade Sverige.
Litteratur
11 okt, 2022
Del 6 av 23 – Rädd för sanningen
I ”Rädd för sanningen” berättar Janne Josefsson om sitt händelserika liv som journalist. Viljan att avslöja maktmissbruk, korruption och elitens hyckleri har följt honom under hela hans yrkesliv och utmärkelserna har varit många genom åren. Men det personliga priset för framgången har också varit mycket högt. Om detta samtalar han med Erik Thyselius.
Litteratur
10 okt, 2022
Del 5 av 23 – Sveriges långa historia
I "Sveriges långa historia" tecknas historien för Sverige från istidens slut, då de första renjägarna kom, fram till våra dagar. Jonathan Lindström är prisbelönt arkeolog och författare. Han beskriver levnadsmönster, handel, teknisk utveckling och maktförhållanden, men utnyttjar också den moderna vetenskapens rön till att uppmärksamma enskilda individer och synliggöra deras liv och öden. Han samtalar med PJ Anders Linder.
Litteratur
10 okt, 2022
Del 4 av 23 – Draken. När Kinas pengar och spioner kom till Sverige
I ”Draken: När Kinas pengar och spioner kom till Sverige” granskar journalisten Tobias Andersson Åkerblom hur den kinesiska staten med hjälp av flyktingspionage, mystiska affärsmän och företagsköp målmedvetet söker öka sitt inflytande över Sverige. Hur bör vi förstå Pekings stora intresse för vårt land och vad är det som ytterst står på spel? Tobias samtalar med Erik Thyselius.
Litteratur
10 okt, 2022
Del 3 av 23 – Ormen Friske
"Ormen Friske" är berättelsen om vikingaskeppet som satte segel sommaren 1950. Besättningen lämnade ett Sverige som hyllade dem, men när resan inte gick som man tänkt sig blev det oväntat tyst kring Ormen Friske. Jack Werner är journalist och författare och har grävt djupare i den mystiska historien. Katarina O’Nils Franke vill veta mer om när femton människoöden avgjordes till havs.
Litteratur
10 okt, 2022
Del 2 av 23 – Inget är heligt
Hela Vita havet har stormat och koraner har brunnit. I sin nya bok "Inget är heligt" tar Sakine Madon, politisk chefredaktör på liberala Upsala Nya Tidning, det stora greppet om den anrika svenska yttrandefriheten. Hur mår den egentligen och varför är det så många som vill inskränka demokratins viktigaste grundfundament? Om det samtalar Sakine Madon med Erik Jersenius.
Litteratur
10 okt, 2022
Del 1 av 23 – Det fallna imperiet
"Det fallna imperiet" är Martin Kraghs skildring av Rysslands långa stagnation. Från Sovjetunionens fall in i vår tid får vi blicka in i de många försök som har gjorts för att återupprätta det ryska imperiets strålglans och storhet. Rysslandsexperten Martin Kragh samtalar med Adam Cwejman om eran Putin och vad den inneburit för omvärlden.
Litteratur
10 okt, 2022