Veckans bok
Del 13 av 17 – Den sista idealisten. Viktor Rydberg och hans tid
Modernisering och sekularisering stod för dörren och vetenskapliga framsteg förändrade samhället i grunden. I Den sista idealisten berättar idéhistorikern Anders Burman om Viktor Rydbergs liv, och om den fascinerande tid han levde i. Här möter han Erik Jersenius på bokmässan 2024.
Inspelat på bokmässan i Göteborg 26-29 september 2024.
Del 11 av 17 – Mörkret och människan. Om svarta hål och vår plats på jorden
Han har rest världen över, besökt teleskop och observatorier, intervjuat världsledande rymdforskare och grävt djupt i arkiven. I Mörkret och människan undersöker Jonas Enander hur vår relation till svarta hål har förändrats genom åren. Här möter han Katarina O’Nils Franke på bokmässan 2024.
Litteratur
17 dec, 2024
Del 10 av 17 – Det förlorade paradiset. Berättelsen om Konsums uppgång och fall
Vart tog Konsum vägen? Det medlemsägda företaget som närde, klädde, möblerade och uppfostrade folkhemsgenerationerna. Ett gigantiskt industrikonglomerat. En av välfärdsstatens bärande pelare. I dag en tynande dagligvarukedja kallad Coop i skuggan av ärkerivalen Ica. Fallet speglar historien om det svenska 1900-talet, en resa från fattigdom till välfärd. Sara Kristoffersson berättar om drömmar, folkrörelser, moral, ideologiska konflikter och existentiella kriser. Om utopier som slutar i sorg över det förlorade paradiset.
Litteratur
10 dec, 2024
Del 9 av 17 – Terror. Hamas inifrån
Strax innan den 7 oktober 2023 är Magnus Ranstorp, en av Sveriges främsta experter på terrorism och våldsbejakande extremism, på plats i Israel för att delta i en konferens om säkerhetsläget i regionen. Fullt fokus är på Hizbollah och Iran, Hamas nämns inte alls. Veckor senare är katastrofen ett faktum. I boken Hamas träffar Ranstorp organisationens högsta ledare och ger en djupgående och personlig analys av rörelsens historia och dess drivkrafter.
Litteratur
10 dec, 2024
Del 8 av 17 – Den rätta knycken. Astrid Lindgrens Vi på Saltkråkan
Vi på Saltkråkan" är en av Astrid Lindgrens mest älskade fantasivärldar, som TV-serie, filmer och bok. I Den rätta knycken undersöker Johan Svedjedal mekanismerna bakom ett av den svenska barnlitteraturens stora mediala fenomen. Han urskiljer också en underskattad bok med sofistikerad berättarteknik, en berättelse om kärlek som bakom den färgrika idyllen och situationskomiken bär på allvarliga ärenden om människors ansvar mot världen och varandra. Johan Svedjedal intervjuas av Lotta Gröning.
Litteratur
20 nov, 2024
Del 7 av 17 – Myten om tidens början
I Myten om tidens början hävdar Johan Tralau att sagan kan ge svar på en stor existentiell fråga, en fråga som filosofer och fysiker fortfarande diskuterar, nämligen: När uppstod tiden? Här möter han Adam Cwejman på bokmässan 2024.
Litteratur
20 nov, 2024
Del 6 av 17 – Individ och kollektivism. Sverige 1968-88
Åren 1968 - 1988 förändrades de sociala mönster som präglat Sverige sedan generationer. Allt ifrågasattes i världens modernaste land. Torbjörn Elensky är redaktör till antologin Individ och kollektivism: Sverige 1968-1988. Här möter han, tillsammans med författaren Erik Hörstadius, Catta Neuding på bokmässan 2024.
Litteratur
12 nov, 2024
Del 5 av 17 – Paradoxmaskinen. Kritik 1990-2020
Från Caravaggio till Donald Trump; från Hollands guldålder till Kalla kriget. I Paradoxmaskinen får vi ett urval av över 30 års litteraturkritik signerad Peter Englund. Peter Englund intervjuas av Lotta Gröning på bokmässan i Göteborg hösten 2024.
Litteratur
05 nov, 2024
Del 4 av 17 – Frans G. Bengtsson. Nya perspektiv på författaren till Röde Orm
Avfärdad av kritikerna, älskad av läsarna. Reaktionär och samtidigt nyskapare. Vem var han egentligen, mannen bakom Röde orm? Vilka svallvågor har hans vikingaskepp skapat på världshavet? I Fyra essäer möter vi lika många sidor av Bengtsson: Från den djärva modernitetskritikern och vikingaskildraren till boksamlaren och den känsliga kärleksbrevsförfattaren. Svante Nordin intervjuas av Lotta Gröning på bokmässan i Göteborg hösten 2024.
Litteratur
05 nov, 2024
Del 3 av 17 – Var är du min bror? Vittnesmål från människan bakom uniformen
Var är de bröder som ska se till att våra barn växer upp i trygghet i stället för att begravas alldeles för unga? Var är samhället? Var är min granne? Var är socialtjänsten, vården och polisen? Var är våra politiker som ska ena vårt samhälle i stället för att splittra det?
Litteratur
16 okt, 2024
Del 2 av 17 – I samma flod två gånger. Putins krig mot kvinnorna
Det finns en uppfattning om att det sexuella våldet skulle öka av att man talar om det. Därför tiger offren. Men det har inte avhållit Ryssland från att upprepa brotten. Putin använder sig målmedvetet av desinformation och propaganda, sexuellt våld i krig och auktoritär lagstiftning för att försvaga kvinnors rättigheter.
Litteratur
16 okt, 2024
Del 1 av 17 – Den sista teaterdirektören. Benny Fredriksson
Benny Fredriksson avslutade sitt liv på ett hotellrum i Sydney efter att ha blivit kölhalad i Aftonbladet. I Den siste teaterdirektören skildrar Johan Hilton inte bara liv och karriär, utan också spelet bakom kulisserna i vad som är ett av de största övertrampen i svensk publicistisk historia.
Litteratur
16 okt, 2024